GALA magasin
You Are Reading
Alla kan vara med!
0
Blogg - Joelina Claesson

Alla kan vara med!

– ”Joelina, du har ”frälst” hela Torekov med din Yin Yoga”, sa en av mina stammisar en gång när jag för några år sidan undervisade yoga kontinuerligt varje vecka på Torekov Hotel.
– ”Du har verkligen gjort yogan folklig, konstaterade jag och tjejerna häromdagen”, sa en annan kund som, med flera av sina väninnor går hos mig sedan sex-sju år tillbaka.

”Missionera”, frälsa, göra folkligt, kalla det vad du vill. Jag har aldrig försökt att ”sälja in” eller ”propsa på” yoga på någon. Det kan mina närmsta vänner, mina kollegor och familj intyga. Jag låter hellre människor runt omkring mig bli nyfikna, fråga, kanske prova, uppleva och sedan tar vi det därifrån.

Jag blir väldigt glad, och den finaste komplimangen jag kan få ”yoga-wises” är ”man känner sig så inkluderad på din yoga”. För just DET är viktigt för mig. Att alla som vill skall kunna vara med. På sitt sätt, utifrån sina förutsättningar, med sina valda alternativ av positioner och flöden.

Under åren har jag SÅ många gånger stött på – ja, inte för att jag har frågat, utan bara om jag råkat nämna att jag är yogafröken: ”Nä, yoga är inget för mig!”. Med följd-argumenten: ”För jag är stel som ett kylskåp”, ”Ska jag träna så vill jag bli svettig”, ”Usch nej, det har jag inte ro till”. Jag lägger inga värderingar i något av dessa argument. Alla tankar och känslor är tillåtna. Men måste bara säga att det är extra kul, och jag blir extra varm inombords när personen som egentligen inte tänkte gå, men kompisen drog med honom/henne, lockade kanske med den flödande Yang-delen till denna super-aktiva, hög-presterande, rastlösa person. Efter fem-sex gånger får jag ett sms: ”Jag kommer aldrig sluta med Yin Yoga, det är mitt nya livs-elixir.”

Yin, Yang, Hatha, Dynamisk, Flödande eller Restorativ. Yoga, eller kalla det rörlighetsträning, eller vad du vill. Jag trodde väl aldrig att jag skulle ha yoga som en så naturlig del av mitt liv, när jag den där tidiga morgonen 2004 testade min första riktiga klass till en DVD som jag fått på köpet med en tidning. Idag, många timmar senare på mattan, flertalet utbildningar med kloka, inspirerande lärare och även en gedigen PT- och hälsocoachutbildning senare ser jag det tydligt som en del av helheten.

Helheten med de fem fysiska grundegenskaperna som vi över tid behöver för att hålla oss långsiktigt hållbara. Som alltid (och som är grunden i mina Energidagar också) så vill jag ju bara dela med mig av sådant som får mig att må bra. Oavsett det är människor, texter, böcker, recept eller som med min yoga, några rörelser på mattan. Keep it simple, det är bara yoga, och kom ihåg, alla kan vara med!

Om du vill vara med på mitt flöde – kolla in @joelinabalanserayoga på Instagram så har du 18 minuter av rörlighet där – varmt välkommen!