GALA magasin
You Are Reading
Elva år som prins – ögonblicket då Daniel fångade allas våra hjärtan…
0
Kungligt

Elva år som prins – ögonblicket då Daniel fångade allas våra hjärtan…

Prins Daniel

Idag är det elva år sedan prins Daniels och kronprinsessans Victorias magiska sagobröllop ägde rum. Det var också den dagen som Daniel fångade våra hjärtan med sitt fina tal till sin nyblivna fru Victoria (se talet nedan). 

Kronprinsessparet

Nu har Daniels varit prins i elva år och sköter sin roll med bravur och ser dessutom ut att vara en omtänksam och fin pappa till prinsessan Estelle och prins Oscar och stöttande make till kronprinsessan Victoria. Daniel, prins av Sverige, hertig av Västergötland, föddes den 15 september 1973 på Universitetssjukhuset (dåvarande regionsjukhuset) i Örebro. Stolta föräldrar är Ewa och Olle Westling som bor i Ockelbo.

Kronprinsessparet

Prins Daniel gick grundskolan på Raboskolan och Perslundaskolan i Ockelbo, och gymnasium på Hammargymnasiet i Sandviken. Han tog studenten 1991.Prins Daniel tillbringade flera somrar med att arbeta, bland annat inom äldreomsorgen i Ockelbo. Efter studenten, i väntan på militärtjänstgöring, arbetade prinsen åter inom äldreomsorgen i Ockelbo. Militärtjänstgöringen gjordes på I14 i Gävle. När militärtjänstgöringen var avslutad arbetade han i drygt ett år inom skola och fritidshem med barn i behov av särskilt stöd.

1994 flyttade prins Daniel till Stockholm för att studera på Lillsveds idrottsfolkhögskola. Där gick han fritidsledarlinjen med idrottsinriktning 1994–1996. Parallellt med utbildningen på Gymnastiskidrottsförbundets Folkhögskola, arbetade prins Daniel på ett träningsföretag. Efter avslutad utbildning började han att arbeta heltid på detta. Samtidigt som Prinsen arbetade på träningsföretaget, var han lärare på en utbildning för personliga tränare och styrketräningsinstruktörer.

Entreprenörskap
1997 startade Prins Daniel sitt eget företag och arbetade som konsult i träningsbranschen. Nästa steg var att tillsammans med en kollega börja driva sin egen träningsanläggning, Master Training. Master Training byggdes ut och består idag av två anläggningar i centrala Stockholm. 2006 startade han företaget Balance, ett träningsföretag med ett nytt koncept, också detta beläget i centrala Stockholm. Idag består bolagen av cirka 100 anställda. Omkring 5 000 medlemmar tränar på dessa träningsanläggningar.

Prins Daniel

Intressen
Skidåkning och golf är två stora passioner för Prins Daniel. Prinsen brinner för sociala frågor, hälsa, idrott och entreprenörskap samt uppskattar att gå på teater.

Studier
Studier i fysiologi, fysisk aktivitet och hälsa genomfördes under vårterminen 2011. Prins Daniel fortsatte sina studier i fysiologi under hösten 2011. Prins Daniel studerade tillväxt och kroppslig utveckling hos barn och ungdomar med relation till fysisk aktivitet och sjukdom. Under våren 2013 fortsatte Prinsen studierna och läste 7,5 högskolepoäng geriatrik och patologi.

Victoria bröllop

Förlovning, bröllop, barn
Tisdagen den 24 februari 2009 förlovade sig kronprinsessan Victoria och prins Daniel. Vigseln ägde rum den 19 juni 2010 i Storkyrkan, Stockholm.

Den 23 februari 2012 föddes prinsessan Estelle. Hon döptes 22 maj 2012 i Slottskyrkan, Kungliga slottet.
Den 2 mars 2016 föddes prins Oscar. Han döptes 27 maj 2016 i Slottskyrkan, Kungliga slottet.

Kronprinsessparet

Kronprinsessfamiljen

Kungafamiljen

 

Prins Daniel

Foto: Pelle Nilsson/SPA, Mattias Edwall, Anna-Lena Ahlström, Linda Broström, Kungahuset.