GALA magasin
You Are Reading
Stefan Anderssons musikaliska föreställning ”Flygblad över Berlin” tillbaka våren 2021!
0
Musik & Teater

Stefan Anderssons musikaliska föreställning ”Flygblad över Berlin” tillbaka våren 2021!

Stefan Andersson

Stefan Andersson är tillbaka med den populära musikaliska historieberättande succéföreställningen ”Flygblad över Berlin”. Den har hyllats i media, blivit en återkommande tradition och en stor publiksuccé med över 110 000 gäster som sett föreställningarna genom åren. ”Flygblad över Berlin” hade urpremiär våren 2019 och är den femte i ordningen. Nu är det klart att Stefan Andersson återvänder med en av landets populäraste musikaliska historieberättelser. Nypremiär den 15 januari på Kajskjul 8 i Göteborg.

– Efter ett längre uppehåll så känns det väldigt kul att äntligen kunna ställa sig på scen igen. Historien 1939 till 1945 är densamma, men hur jag närmar mig och presenterar ämnet kan varieras. Pennan är vässad och gitarren ska få nya strängar, säger Stefan Andersson.

Föreställningen ”Flygblad över Berlin” är en musikalisk berättelse från krigsutbrottet 1939 till när fredens klockor ringer 1945. Den handlar om människor som följde order och de som följde sitt hjärta. Vi får stifta bekantskap med statsmän, spioner, kullagersmugglare, soldater, civila och Stefans egen morfar som flydde från Norge till Sverige. Stefan Andersson har lagt ett pussel av minnen, intervjuer, artiklar och arkivmaterial. Detta har skapat en underhållande och emotionellt stark föreställning som berör hela vårt känsloregister. Med musik, allvar och kärleksfull humor, tar Stefan Andersson oss från Per-Albin Hanssons radiotal när kriget bröt ut till sista krigsdagen då den tyska ubåten 3503 dök upp i Göteborgs skärgård. Kvällen påminner oss om en tid vi inte får glömma.
Om Stefan Andersson
Stefan Andersson karriär inleddes 1990, tilldelades en grammis för första albumet ”Emperors day” och låtarna ”Under a low ceilinged sky”, ”Anywhere is Paradise” och ”Catch the moon” tog plats på hela Europas topplistor. Stefans första svenska album kom 1997 och hittade en ny publik.

Efter ytterligare ett par plattor tog låtskrivandet en ny riktning. Under en guidad visning av Carlstens fästning på Marstrand föddes idén till ”No 90 Kleist”. En platta och en föreställning om fångarna som suttit på Carlstens fästning. Han följde upp med ”Teaterkungen”, ”Skeppsråttan” och ”Made in China”. Våren 2019 hade han premiär på ”Flygblad över Berlin”, hans senaste och kanske hittills mest hyllade föreställning.

Tack vare sina fina historiska tolkningar har Stefan fått Lasse Dahlqvist-stipendiet 2010, Jubelfondens visstipendium 2012 och Fred Åkerströmspriset på Västerviks visfestival 2012.

Nypremiär för Stefan Andersson ”Flygblad över Berlin” 15 januari. Föreställningen spelas fram till den 27 februari 2021 på Kajskjul 8 i Göteborg. Biljetter via www.kajskjul8.se, telefon 031-10 75 50 eller mail: bokning@kajskjul8.se

Foto: Johan Westerlind