GALA magasin
You Are Reading
Baka pumpapaj!
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Baka pumpapaj!

Igår kom jag hem från fruktaffären med en tung pumpa i famnen. I helgen vill jag gärna bjuda på en pumpapaj. Jag har hittat den läckra pajen i mitt arkiv och den är en av mina absoluta favoriter. Visst är den vacker som en blomma!? Jag gillar också smakkombo av sötaktig pumpa, karamelliserad lök och saltig fetaost. Den måste du bara testa.

Pumpa paj

Till: 6 bitar Tid: 1 timme 45 minuter

 

3 dl vetemjöl

125 g smör, skuret i små bitar

1 ägg, kylskåpskallt

 

Fyllning:

1/2 butternut pumpa, ca 500 g

3 röda lökar

4 msk olivolja

salt, peppar

ca 10 timjankvistar

 

Till garnering och servering:

flingsalt

150 g fetaost

2 dl creme fraiche

3 msk muscovadosirap eller ljus sirap

 

Nyp ihop mjöl och smör till smulig massa. Ringla över lättuppvispat ägg och arbeta ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse och låt vila ca 20 minuter. Tryck ut degen i en pajform med låga kanter, ca 22 cm i diametern, så att den kommer upp lite över kanten.

Värm ugnen till 225 grader. Förgrädda pajen i mitten av ugnen ca 15 minuter. Ta ut pajen.

Dela och kärna ut pumpan. Ekologiskodlad pumpa behöver inte skalas. Lägg den i en kastrull och häll på kokande vatten så att det täcker. Salta. Koka ca 15 minuter eller tills pumpan börjar bli mjuk, blir då lättare att skära i tunna skivor. Ta upp pumpan och låt den kallna.

Sänk ugnstemperaturen till 200 grader.

Skala och strimla löken. Fräs den i 3 msk av oljan ca 5 minuter. Salta och peppra.

Skär pumpan i tunna skivor. Lägg lök och pumpa i pajen. Pensla pumpan med resten av oljan och grädda pajen i mitten av ugnen ca 25 minuter. Lägg på timjankvistarna och grädda ytterligare ca 25 minuter eller tills pumpan är mjuk och har fått fin färg. Garnera med flingsalt. Smula getosten och blanda den med creme fraichen.

Servera pajen med fetaostkräm och sirap.