GALA magasin
You Are Reading
Björnbärskaka med vispad grädde!
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Björnbärskaka med vispad grädde!

Hej, jag har inte bakat eller lagat mycket med björnbär, men i år är de extra fina och jag bestämde att testa dem lite extra. Jag har lagat väldig god fläskfilépanna med björnbär och äpelklyftor i gräddig sås, kokat björnbärsmarmelad och bakat en ljuvlig sockerkaka med björnbär.  Kakan blev så god att jag bara måste dela här mitt enkla recept! Hoppas att du vill testa.

Bjud kakan med vispad grädde till – precis som i Frankrike. Spritsa grädden i små koppar eller skålar, så var och en har en alldeles egen fluff till sin kakabit.

Björnbärskaka

Till 8-10 bitar

smör och mjöl till formen

150 g smör, rumsvarmt

2 dl socker

1 tsk vaniljpulver

2 stora ägg

4 msk färskpressad citronsaft

3 dl kakmjöl med bakpulver

Fyllning:

2 dl björnbär

1 msk vetemjöl

Till garnering:

siktat florsocker

björnbär

Till servering:

vispad grädde

Sätt ugnen på 175 grader.

Smörj formen noga och pudra den med mjöl.

Rör smör och socker poröst, använd elvisp eller köksmaskin monterad med visp. Blanda i vaniljpulver. Vispa i äggen, ett i taget. Rör i citronsaften. Tillsätt mjölet och vispa ihop en smet.

Blanda bär och mjöl till fyllningen.

Varva kaksmeten i formen, lägg några bär lite här och där mellan varven.

Grädda kakan i mitten av ugnen ca 40 minuter, eller tills den är genomgräddad, känn med provsticka. Stjälp upp och låt den kallna.

Garnera med siktat florsocker och bär.

En klick vispad grädde är gott att servera till.