GALA magasin
You Are Reading
Allt om artisterna i Mello deltävling 4
0
Nöje

Allt om artisterna i Mello deltävling 4

Mello deltävling 4

På lördag är det dags för Mello deltävling 4 i SVT klockan 20.00. Här kan du läsa allt om artisterna som medverkar och deras egna kommentarer om låtarna.

Tess Merkel

Tess Merkel med ”Good Life”

Under 20 år radade Tess upp hits med gruppen Alcazar, som har fans och publik över hela Europa. De tävlade i Melodifestivalen fem gånger, bland annat med låtarna ”Stay the Night” och ”Not a Sinner nor a Saint” och hade en stark övertygelse om att förena alla människor under ett regnbågsfärgat discoparaply. Nu tar Tess klivet ut på egna ben med en låt under parollen att hylla livet.

Tess Merkel-fakta:

• Namn: Eva Therése Margareta ”Tess” Merkel.
• Född: Den 18 april 1970 (50 år).
• Bosatt: Stockholm.
• Uppväxt: Nyköping.
• Melodifestivalrutin:
2021: ”Good Life”
2014: ”Blame It on the Disco” (med Alcazar, tredje plats)
2010: ”Headlines” (med Alcazar, Andra chansen, utslagen i första omgången)
2009: ”Stay the Night” (med Alcazar, femte plats)
2005: ”Alcastar” (med Alcazar, tredje plats)
2003: ”Not a Sinner, Nor a Saint” (med Alcazar, tredje plats)
2000: ”När filmen är slut” (som kör bakom Avengers, sista plats)
1997: ”Jag saknar dig, jag saknar dig” (som kör bakom Andreas Lundstedt, sjunde plats)
1993: ”Sjunde himlen” (som kör bakom Lena Pålsson, fjärde plats)
• Invald i Melodifestivalens Hall of Fame år 2020
• Övrigt: År 2006 var Tess, tillsammans med Henrik Johnsson, programledare för MGP Nordic, den nordiska finalen för Lilla Melodifestivalen.

Tess om bidraget:

– Om jag ska beskriva min låt i en mening så säger jag att oavsett vad som händer i livet så finns det alltid glädje, kärlek och hopp att kämpa för, och framför allt att livet ska firas. Låten kom till under en väldigt deppig och tung period i mitt liv. Jag kände mig svag och började skriva av mig, och det blev så deppigt. Då tänkte jag: ”Fasen, nu är det dags att vända det här till något positivt! Good Life, here I come.”

Lovad

Lovad med ”Allting är precis likadant”

Lovad föddes i november 1992 i Tyresö, utanför Stockholm. Hon har utnämnts till Stockholms Topp 5 av Sveriges Radio och tilldelades 2019 års STIM-stipendium för sitt musik- och textförfattande. Hon har uppträtt tillsammans med bland andra Plura, Mauro Scocco och Eric Gadd.

Förra året hade Lovad stor framgång både radio- och streamingmässigt. Under hösten har hon haft radiohitten ”Vi gjorde vårt bästa” tillsammans med Albin Johnsén. Albin har också varit med och skrivit låten som Lovad tävlar med i Melodifestivalen.

Lovad-fakta:

• Namn: Lova Inger Irene Drevstam.
• Född: Den 4 november 1992 (28 år).
• Bosatt: Stockholm.
• Uppväxt: Tyresö utanför Stockholm.
• Melodifestivalrutin: Debutant.
• Övrigt: Lovas artistnamn består av hennes förnamn och initialen i hennes efternamn. Det uttalas som ordet ”lovad”. Hon gick tidigare under artistnamnet I:AM.

Lovad om bidraget:

– Om jag ska beskriva min låt i en mening säger jag: Du kanske måste gå sönder för att bli hel igen. Det kommer bli skört, bristningsgränsen. Jag kanske börjar gråta, jag vet inte.

Efraim

Efraim Leo med ”Best of Me”

Efraim Leo är låtskrivare och artist. Han är 23 år och började spela gitarr när han var 13. Snart förvandlade han sina egenskrivna dikter till känslofyllda poplåtar. 2016 var Efraim featuringartist på singeln ”Show You the Light” som nådde en tolfteplats på Billboard Dance Charts och sålde guld i Sverige.

Sommaren 2019 framträdde Efraim med sin debutsingel ”You Got Me Wrong” på Summerburst i Göteborg och Lollapalooza i Stockholm, och han öppnade för Icona Pop på Stockholm Pride. Förra året släppte han den egenskrivna EP:n ”Timing”.

Efraim Leo-fakta: 

• Namn: Efraim Faramir Sixten Fransesco Vindalf Cederqvist Leo.
• Född: Den 5 oktober 1997 (23 år).
• Bosatt: Bagarmossen, Stockholm.
• Uppväxt: Stockholm.
• Melodifestivalrutin: Debutant.
• Övrigt: Efraim var inofficiellt förband till The Vamps i Storbritannien 2018. Han dök upp vid konsertplatserna tidigt på dagen och stod där och spelade sin musik för fansen som väntade på att få se The Vamps. Detta ledde till att han fick spela på O2 Arena i London.

Efraim om bidraget:

– Det är en låt som handlar om hur svårt det är att lämna någon man tycker om. Min låt kom till när jag, Cornelia, Amanda och Herman satt i ett hotellrum i Stockholm i morgonrockar och jammade. I slutet av dagen fanns låten. Tittarna kan förvänta sig en härlig och energifylld låt som det är svårt att sitta stilla till.

Sannex

Sannex med ”All Inclusive”

Sannex är ett välkänt modernt dansband. Med Andreas Olsson som frontfigur har bandet bland annat vunnit Guldklavar och en Grammis och har varit med i Allsång på Skansen två gånger.

Albumet ”Crossroads”, som släpptes 2018, spelades in till hälften i Nashville och till hälften i Sverige med Jill Johnsons producent, Melodifestivalveteranen Amir Aly. I samband med det fick Andreas uppträda på legendariska Blue Bird Café i Nashville.

De fyra medlemmarna i Sannex jobbar stenhårt för att visa hur ett dansband version 2.0 ser ut.

Sannex-fakta: 

• Namn: Andreas Olsson. Född: Den 5 augusti 1982 (38 år). Uppväxt: Kävlinge och Skurup. Bosatt: Ystad. Övrigt: Sång och gitarr i bandet. Började i Sannex 2007. Tog över 2013.
• Namn: Peter Brodin. Född: Den 5 augusti 1980 (40 år). Uppväxt: Bollebygd. Bosatt: Örby. Övrigt: Bas och sång i bandet. Började i Sannex 2019.
• Namn: Patrich Rundström. Född: Den 4 januari 1984 (37 år). Uppväxt: Nybro. Bosatt: Nybro. Övrigt: Spelar piano i bandet. Började 2013.
• Namn: Micke Norsten. Född: Den 19 april 1982 (38 år). Uppväxt: Östansjö/Hallsberg. Bosatt: Örebro. Övrigt: Spelar trummor i bandet. Började 2009.
• Melodifestivalrutin: Debutanter.
• Övrigt: Sannex bildades redan 1977. Bandet har sedan dess haft en lång rad olika medlemmar.

Sannex om bidraget:

– Låtskrivarna har föräldrar som gillar dansband och schlager, och låten kom till när de tänkte att de jäklarimig skulle skriva den bästa låten inom dansband/schlager. Låten passar alla och går rakt in i folksjälen. Ni kommer att älska den.

The Mamas

 The Mamas med ”In the Middle”

The Mamas fick sitt stora genombrott och vann svenska folkets hjärtan när de tog hem vinsten i Melodifestivalen 2020 med låten ”Move”, och Ash Haynes, Loulou Lamotte och Dinah Yonas Manna har intagit en självklar plats på den svenska musikscenen.

Sedan vinsten har The Mamas haft stora toppliste- och radioframgångar och uppträtt i bland annat Allsång på Skansen, Idol och för kronprinsessan Victoria på hennes födelsedag. I höstas släppte de sin debut-EP ”Tomorrow Is Waiting”. Nu står de på Melloscenen för tredje året i rad.

The Mamas-fakta: 

• Namn: Ashley ”Ash” Haynes. Född: Den 19 januari 1987. Uppväxt: Washington D.C. Bosatt: Stockholm.
• Namn: Loulou Lamotte. Född: Den 16 april 1981. Uppväxt: Malmö. Bosatt: Röstånga i Skåne.
• Namn: Dinah Yonas Manna. Född: Den 5 september 1981. Uppväxt: Stockholm. Bosatt: Stockholm.
• Melodifestivalrutin:
2021: ”In the Middle”
2020: ”Move” (vinnare)
2019: ”Too Late For Love” (som kör bakom John Lundvik, vinnare, femte plats i Eurovision)
2018: ”Det finns en väg” (endast Dinah, som kör bakom Jonas Gardell, sist i deltävlingen)
2013: ”Jalla dansa sawa” (endast Loulou, som kör bakom Behrang Miri, Andra chansen, utslagna i andra omgången)
• Övrigt: The Mamas bildades på kort varsel när John Lundvik efterfrågade körsångerskor inför Melodifestivalen 2019. Han vände sig till den amerikanska körsångerskan Paris Renita, som vid tidpunkten var baserad i Sverige, som satte ihop gruppen. Hösten 2019 gick Paris vidare till andra uppdrag, och The Mamas fortsatte och vann Melodifestivalen som en trio.

The Mamas om bidraget:

– Vi var i studion med Robin Stjernberg och gjorde klart vår EP. Han spelade upp låten, och vi tyckte väldigt mycket om den och ville testa att sjunga in den. När vi gjort det kändes det magiskt, som att vi måste göra det här. Vi grät, det var så starka känslor.

Clara

Clara Klingenström med ”Behöver inte dig idag”

Clara Klingenström är en 25-årig popartist och låtskrivare från Gotland. Hela hennes familj sysslar med musik. Efter debutsingeln ”Ensam i en stad”, som släpptes våren 2019, har hennes artistkarriär stadigt vunnit mark och satt hennes namn på musikkartan. 2020 följde hon upp med radiofavoriten “Sommarminnen”.

Clara har blivit uppmärksammad för sina ärliga och nakna texter som förmedlar en stark igenkänningsfaktor. Och det är hon som har skrivit just texten till tävlingsbidraget.

Clara Klingenström-fakta: 

• Namn: Emma Clara Idun Klingenström.
• Född: Den 21 februari 1995 (25 år).
• Bosatt: Sollentuna.
• Uppväxt: Gotland.
• Melodifestivalrutin: Debutant.
• Övrigt: Clara tävlade i uttagstävlingen Webbjokern till Melodifestivalen 2011 med bidraget ”Mr Lonely Man”. Hon gick också till final i tävlingen Svensktoppen nästa (nuvarande P4 Nästa) 2012 med låten ”It Makes Me Crazy”, där segraren Terese Fredenwall vann en plats i Melodifestivalen 2013.

Clara om bidraget:

– Om jag skulle beskriva min låt i en mening så skulle det vara: Fucking revansch. Jag skrev min låt när jag var totalt på botten, men nu blir det revansch.

Eric Saade

 Eric Saade med ”Every Minute”

Eric Saade slog igenom i Melodifestivalen som 19-åring med ”Manboy” och vann hela tävlingen året därpå med ”Popular”. Eric har varit ute på turnéer och haft hits både i Sverige och utomlands. Singeln ”Wide Awake”, som han gjorde tillsammans med Gustaf Norén från Mando Diao, tog sig in på många listor runt om i Europa 2016.

Genom sin medverkan i Så mycket bättre 2017 fick Eric upp intresset för att skriva på svenska, och tillsammans med Anis Don Demina fick han en stor hit med den svenskspråkiga låten ”Postcard”. 2019 programledde Eric Melodifestivalen, och nu går han tillbaka till sitt poppiga sound på engelska.

Eric Saade-fakta: 

• Född: Den 29 oktober 1990 (30 år).
• Bosatt: Stockholm.
• Uppväxt: Kattarp.
• Melodifestivalrutin:
2021: ”Every Minute” (även som låtskrivare)
2019: Programledare (med Kodjo Akolor, Marika Carlsson och Sarah Dawn Finer)
2015: ”Sting” (femte plats)
2011: ”Popular” (vinnare, tredje plats i Eurovision)
2010: ”Manboy” (tredje plats)
• Övrigt: I början av sin bana var Eric med i pojkbandet ”What’s Up”, där en annan av medlemmarna var den senare Melodifestivalvinnaren Robin Stjernberg. Eric var greenroomreporter i finalen av Eurovision Song Contest 2013 och presenterade Sveriges poäng i Eurovision Song Contest 2019.

Eric om bidraget:

– Min låt är en sexig, beroendeframkallande poplåt – med ett litet mörker i sig.

Foto: Jan Danielsson, SVT