GALA magasin
You Are Reading
Allt om programledarna för Mello 2021!
0
Nöje

Allt om programledarna för Mello 2021!

Programledare Mello 2021

Nio av artistsveriges största stjärnor kommer att leda Melodifestivalen 2021 tillsammans med Christer Björkman. Först ut, i premiären den 6 februari, är Lena Philipsson. Sedan följer Anis Don Demina och Oscar Zia. Jason Diakité leder deltävling tre och Pernilla Wahlgren och Per Andersson deltävling fyra. Shirley Clamp är programledare för Andra chansen, och finalen leds av Måns Zelmerlöw och Shima Niavarani.

Moderna Mello fyller 20 i år. Lika länge har Christer Björkman stått vid tävlingens roder, vilket har gjort honom till den givne festgeneralen. I Melodifestivalen 2021 är han den röda tråden i de sex programmen.

– Det är så oerhört hedrande att få frågan så jag kände att jag bara måsta tacka ja. Men efter 20 år med projektet vet jag också vad det är jag har tackat ja till, så det är med skräckblandad förtjusning och stor respekt som jag kliver in i programmet, säger Christer Björkman.

– Det är med stor stolthet vi presenterar årets programledare, som var och en representerar något alldeles extra och unikt i underhållningssverige. I år vill vi maximera de sex programmen med olika underhållningsvärde vilket vår varierade och färgsprakande kavalkad av programledare garanterar. Med den här uppställningen bjuder vi in tittarna till sex unika lördagskvällar med hela Sveriges fest att se fram emot, säger Melodifestivalens exekutiva producent Christel Willers.

Programledare Melodifestivalen 2021:
Deltävling 1 – Lena Philipsson
Deltävling 2 – Anis Don Demina & Oscar Zia
Deltävling 3 – Jason Diakité
Deltävling 4 – Per Andersson & Pernilla Wahlgren
Andra chansen – Shirley Clamp
Finalen – Måns Zelmerlöw & Shima Niavarani

Programledarna för Melodifestivalen 2021 är artister och programledare som tittarna har sett tidigare i Melodifestivalen, men här finns också helt nya ansikten i sammanhanget.

Lena Philipsson

Lena Philipsson
”Hon har visat sin beständiga lyskraft genom att göra alla sina bidrag till klassiker”. Motiveringen av Lena Philipssons plats i Melodifestivalens Hall Of Fame, talar sitt tydliga språk. Debuten i Mello-sammanhang kom 1986 med ”Kärleken är evig” och sedan följde ”Dansa i Neon” (1987), ”Om igen” (1988) och ”Det gör ont” (2004). När Lena Philipsson nu står på scenen som programledare i Melodifestivalen blir det för fjärde gången. 2000 ledde hon tillsammans med nio andra artister, 2003 delade hon programledarskapet för en av deltävlingarna med Charlotte Perrelli, och 2006 stod hon själv som programledare.
– Det ska bli kul att vara programledare och jag ser mycket fram mot emot välbehövligt glitter och glamour.

Oscar Zia

Anis Don Demina & Oscar Zia
Det blir fjärde gången som Anis Don Demina står på Mello-scenen. Han debuterade lite blygsamt 2018, som saxofonist bakom Samir&Viktor (“Shuffla”), 2019 tävlade han med ”Mina bränder” tillsammans med Zeana och förra året fick han en monsterhit med ”Vem e som oss”, som slutade på femte plats i finalen. Även om Youtubern Don Demina är van att agera framför kameran, är jobbet som programledare något helt nytt.
– Varje gång jag har vart med i Melodifestivalen så har jag alltid tänkt ”Fan va fett det hade vart att programleda Mello” och nu står jag här – AJALLA!

Oscar Zia är knappast någon rookie i programledarsammanhang. Han ledde musikgalan Rockbjörnen 2015 och 2016, och 2017 var han värd för P3:s sommar-talkshow ”Zia med Nessvold”. Entrébiljetten till Melodifestivalen hette ”Jalla Dansa Sawa”, som han framförde med Behrang Miri och Loulou Lamotte 2013. Året därpå ställde han upp med det egna bidraget ”Yes We Can” och 2016 tog suggestiva ”Human” Oscar Zia till en andraplats i finalen.
– Jag är fantastiskt glad för det här uppdraget, det har alltid varit en dröm att få programleda Melodifestivalen. Som en bonus har jag fått lära känna Anis också.

Jason

Jason Diakité
Med familjebiografin ”En droppe midnatt” kunde artisten och programledaren Jason Timbuktu Diakité lägga titeln författare till sitt redan digra cv. Mest känd är han för sin musik där han bland annat har släppt fullträffar som ”Alla vill till himlen men få vill ju dö” och ”Resten av ditt liv”. Artisten Timbuktu är dessutom flerfaldigt prisbelönt – Grammisar, P3Guld-priser och såväl språk- som kulturpris har kantat hans karriär. Trots sin mångsidighet är Melodifestivalen helt obruten mark för Jason Diakité.
– Det ska bli spännande, även om Melodifestivalen för mig är helt okänd mark. Glad att jag slipper tävla dock.

Pernilla Wahlgren

Pernilla Wahlgren

Sist ut att presenteras av dem som ska leda årets coronaanpassade upplaga av Melodifestivalen var Pernilla Wahlgren. 1985 slog Pernilla igenom med ”Piccadilly Circus” i Melodifestivalen. Sedan dess har hon tävlat fyra gånger till, men i år testar hon att stå på programledarsidan av programmet. Hon leder fjärde deltävlingen tillsammans med Per Andersson, som hon har jobbat med i julkalendern Panik i tomteverkstaden år 2019.

– Det känns jättejätteroligt. Melodifestivalen har betytt så mycket för mig, det var där jag slog igenom. Jag brukar skämta och säga att det är min enda hit. Det känns fantastiskt att vara på den här sidan också, sa Pernilla Wahlgren i Morgonstudion.

Per Andersson

Per Andersson
Per Andersson är en av våra mest lysande humorstjärnor. Han har underhållit svenska folket i flera decennier, på scen och i mängder av tv-program såsom Julkalendern, Parlamentet och inte minst Melodifestivalen. Som underhållare i Mello har han satt avtryck bland annat som medlem i humorkollektivet Grotesco och som artisternas sträng-knasiga förhörsledare tillsammans med Katrin Sundberg i Melodifestivalen 2011.
– Jag har ringt, jag har röstat, jag har skrikit och glatts med Melodifestivalen sedan barnsben. Jag har mellanaktat mig några gånger, men att få ta del av cirkusen och kliva rätt in i mellomanegens mitt känns pirrigt och skitkul!

Shirley Clamp

Shirley Clamp
Det tog några år innan Boråstjejen med guld i strupen fick ställa sig längst fram på Mello-scenen. Efter att ha körat bakom Antique (ESC 2001), och Hanna och Lina (2002), klev Shirley Clamp själv fram i strålkastarljuset 2003 med låten Mr Memory. 2004 ställde hon återigen upp som soloartist och framförde ”Min kärlek” som blev hennes genombrott för den breda publiken. Sedan dess har hon tävlat 2005 (”Att älska dig”), 2009 (”Med hjärtat fyllt av ljus”) och 2011 som del av trion Shirley’s Angels. 2009 var Shirley Clamp tillsammans med Edward af Sillén svensk kommentator för Eurovision Song Contest.
– Det ska bli fantastiskt roligt att få uppleva Mello från det här hållet och extra kul att få hålla i Andra chansen där allting startade för mig 2004. Ett mycket ärofyllt uppdrag.

Måns Zelmerlöw

Måns Zelmerlöw
Med Mello-karamellen ”Cara Mia” sjöng sig Måns Zelmerlöw in sig i svenska folkets hjärtan 2007. Två år senare tävlade han med ”Hope and Glory” som slutade femma i finalen. 2010 var Måns Zelmerlöw programledare för Melodifestivalen tillsammans med Christine Meltzer och Dolph Lundgren och 2015 fick han sin verkliga tävlings-revansch. Med låten ”Hero” vann han inte bara Melodifestivalen utan kammade även hem en jordskredsseger i Eurovision Song Contest. I motiveringen till låtens plats i Melodifestivalens Hall of Fame står bland annat: ”Måns, låten och streckgubben är en storslagen modern klassiker”. När Sverige stod som värd för ESC året därpå, stod Måns åter på scenen. Den här gången som programledare tillsammans med Petra Mede – en insats som hyllades över hela Eurovision-världen.
– Jag är så vansinnigt taggad på att vara tillbaka i programledarrollen på Melodifestivalens scen! Kändes självklart att tacka ja när det är Christers sista år och Shima och jag lovar att göra allt vi kan för att det ska bli en fantastisk final!

Shima

Shima Niavarani
Tusenkonstnären Shima Niavarani kan välja och vraka bland mängder av titlar. Hon är skådespelare, programledare, dramatiker, regissör, konferencier, sångerska och låtskrivare. Shima Niavarani har gjort över 40 scenuppsättningar – bland annat på Kulturhuset Stadsteatern och Dramaten i Stockholm. Hon har även satt upp den egna solomusikalen ”Shima Niavarani är en Übermensch” för vilken hon belönades med Stockholms Stads Hederspris. Just nu är Shima aktuell i Stjärnorna på slottet. Nu är det dags för Shima Niavarani att göra debut på Melodifestival-scenen.
– Jag är förväntansfull, hedrad och nervös inför att leda finalen med Christer och Måns. Vi ska göra vårt absolut yttersta för att ge tittarna något som alla kan samlas kring. En gemenskap, en lägereld i form av underhållning. Det är det finaste jag vet.

Christer Björkman

Christer Björkman
Ända sedan Christer Björkman var liten parvel, har mycket i hans liv kretsat kring Melodifestivalen. Efter listettor på Svensktoppen på 80-talet var det dags för Mello-debut. 1992 vann han hela med ”I morgon är en annan dag”, ställde upp igen 1993 med ”Välkommen till livet” och 1999 med ”Välkommen hem”. När Melodifestivalen gav sig ut på turné 2002 och ett program blev till sex, startade en ny och framgångsrik era för programmet. En show och en tävling kom att bli Hela Sveriges fest med Christer Björkman vid rodret. 2021 gör Björkman sitt sista år i Melodifestival-redaktionen.

Melodifestivalen 2021 startar lördag 6 februari kl 20.00 i SVT. Alla sex programmen sänds från Annexet i Stockholm.

Foto: Jan Danielsson/SVT

Klicka här för lite extra uppladdning inför Mello:

https://www.svtplay.se/klipp/29934274/trailer-melodifestivalen-2021