GALA magasin
You Are Reading
Anton Ewald: ”Många män är rädda för starka kvinnor”
0
Intervju

Anton Ewald: ”Många män är rädda för starka kvinnor”

Anton Ewald

Anton Ewald är en av finalisterna i Melodifestivalens final nu på lördag. GALA fick en intervju med multibegåvade Anton. En ödmjuk kille som har nära till skratt, kämpar med sin blyghet och är kärleksfull –  speciellt mot sin fru Victoria Fajardo.

– Det går inte en enda dag utan att jag vaknar på morgonen och säger till min fru att hon är vacker eller att jag älskar henne, berättar Anton för GALA magasin.

Anton Ewald slog igenom stort 2013 med låten ”Begging” då han medverkade i melodifestivalen samma år. Han blev en av Sveriges hetaste popstjärnor och har nominerats till bland annat Grammis ”Årets låt”, Rockbjörnen ”Bästa manliga liveartist”, MTV Awards och Nickelodeon ”Kids choice awards”. Dessutom sålt guld, platina, legat etta på Spotify och blivit utnämnd till en av världens mest talangfulla dansare av nämnda MTV. De senaste åren har Anton bott och jobbat i Miami, USA. Bland annat som koreograf och dansare till några av världens största latinostjärnor som bland andra Jhay Cortez (med över 2 miljarder streams på Spotify) och Lary Over. I USA arbetar han även som internationell fotomodell.

Anton Ewald

Grattis till finalplatsen!

– Tack så hemskt mycket!

Hur laddar du den här veckan?

– Det är bara hårdträning i princip. Hålla igång kondisen, annars kommer jag inte att orka. Jag springer intervaller och hoppar hopprep samtidigt som jag sjunger. Det är rätt krävande. Det låter inte så kul att lyssna på men det är bra träning.

Du har startplats nummer tre på lördag, hur känns det?

– Jag har ingen vidare koll på vad som är bra och dåliga placeringar men det känns som ett bra nummer och det är en återkommande grej med just nummer tre i mitt liv. Det är en siffra som förföljer mig. Det kan vara datum och smågrejer hela tiden. Jag träffade min fru när jag var 23 och hon var 33. Det är mycket treor i mitt liv. Det ska bli kul. Jag är taggad!

Hur är stämningen mellan artisterna?

– Eh, ja bra fråga. Jag har faktiskt ingen aning. Men den är säkert jättebra. Jag känner typ alla som är med på lördag. Jag tycker att det ska bli skitkul, då får man ju hänga lite med varandra och snacka och garva lite även om man inte kan hänga på samma sätt som man brukar. Man kan ändå stå där och dricka kaffe. käka kakor och snacka skit…det är kul.

Så ni är vänner även om ni är konkurrenter? 

– Ja, hundra procent. Jag skulle nog säga att vi snarare är mer vänner än konkurrenter. I alla fall för mig. Jag har ju jobbat med många av årets finalister tidigare. Koreograferat nummer till dem och turnéer och så där så vi  känner varandra väl. Det är som att hänga med polarna och jobba lite.

Du och din bäste vän har koreograferat ditt nummer och din mamma har designat jackan som du har på dig på scenen. Är det en trygghet för dig att ha nära och kära omkring dig?

– Min bäste vän har varit med och koreograferat numret tillsammans med mig och det är klart att det är en trygghet. Robin, som är en av dansarna, hjälpte mig även 2013 med ”Begging”.  Jag tycker att det känns väldigt bra att göra det här med familj och vänner. Det är en bra känsla.

Maja Strömstedt har varit med och skrivit ditt bidrag. Hur kommer det sig?

– Vi är privata vänner. Hon gör ju också musik och jag har skrivit och producerat en del låtar till henne. Så vi har jobbat mycket tillsammans. Det var helt naturligt att hon var med och vi lyckades skriva den här låten. Det var inget konstigt. Det var som vilken annan dag som helst.

Dotter och Anton Ewald

Anton Ewald

Kommer din fru Victoria till finalen?

– Jag tror inte det. Hon kom ju på delfinalen och det hade jag ingen aning om. Alla hade överraskat mig. Så jag gick av scenen efter att jag hade stått och grinat (glädjetårar) och när jag gick in i min loge så var hon där! Jag hade ingen aning. Alla hade hållit det hemligt hela veckan. Det var en jätterolig överraskning såklart. Men hon kommer inte att ha möjlighet att komma nu till finalen. Så hon får stötta från håll.

Anton Ewald

Hur träffades du och Victoria?

– Det är en kul historia. Det är typiskt tjugohundratalsdejting här. Vi träffades på instagram faktiskt. Hon skrev ett meddelande till mig på instagram och hon skrev fyra ord sammanlagt, ”Can I keep you?”. Det var allt. Det här var för några år sedan och då kollade inte jag så mycket av mina dm (direktmeddelanden) för det var jättemånga. Jag blev lite stressad av att det var så många, men en dag tittade jag igenom mina dm och kanske två veckor innan hade hon skrivit ”Can I keep you” och då svarade jag henne ”Sure” lite skämtsamt. Sen den dagen så har vi inte slutat prata och nu har vi snart varit gifta i fyra år.

Du har sagt att ni är redo att skaffa barn. Om ditt barn väljer mellan att bli artist, dansare, producent och modell vad skulle råda henne eller honom till? 

– Mitt största råd, inte bara till mina framtida barn, men även till vem som helst annars som vill syssla med det här och det är inte speciellt roligt råd. Men det är sanningen. Det är att ”Gör det bara om du måste”. Om du känner att det är det här jag lever och andas då tycker jag att man ska ge sig in på det. – Jag kan säga så här, det är konstant uppförsbacke. Du jobbar bara i uppförsbacke hela dagarna med en jättetung ryggsäck på ryggen. 98 procent av tiden går det inte bra. Sen har du de där två procenten, ”nu var det lite nedförsbacke här, nu kan jag andas lite några sekunder, sen så är det tillbaka upp igen”. Det är väldigt krävande yrken som kräver väldigt mycket av en själv. Det krävs att kunna ta extremt mycket motgångar hela tiden. Hela tiden egentligen är det motgångar. Så mitt absolut bästa råd är ”Gör det bara om du måste”.

– Allt som har med entertainment att göra är krävande och man måste verkligen älska det för att orka hålla ut. Man måste orka höra tusentals nej och kunna ta det och fortsätta köra och fortsätta känna sig motiverad. Det är ingen som tror på en i början med någonting. Ingen tror på dig och då måste du kunna jobba dig förbi folks negativitet kring det du vill göra eller skapa eller åstadkomma. Det är du själv som måste bära det tyngsta lasset så att säga. Det är skittufft. Många kanske har en idé om att allt bara är en dans på rosor, men jag skulle snarare säga att det är en dans på taggarna.
Hur bemöts du som manlig modell. Känner du att folk har förutfattade meningar om dig?
– Absolut. Det är något jag har dragits med hela livet faktiskt om jag ska vara ärlig. Att folk har väldigt förutfattade meningar om mig på grund av mitt utseende och även det jag sysslar med. Många tror att jag kanske är dryg eller tycker om mig själv för mycket eller whatever det nu kan vara. Så fort de här personerna har träffat mig och pratat med mig i fem minuter så brukar de ändra uppfattning (skratt). Så jag har väldigt mycket självdistans med hela den grejen och kan driva med mig själv . Många tror kanske att jag tar mig på stort allvar, men det gör jag inte. När jag står på scenen, absolut. Om jag ska få någon annan att gå iväg med en bra känsla måste jag själv ha en bra känsla först. För att kunna förmedla den vidare. Men så fort jag går av scenen är jag som vem som helst.
– Jag tror att det har påverkat mig hela livet och det kommer det väl att fortsätta göra. Men det är ju som det är. Jag tror att det säger mer om de andra som tycker det snarare än det säger någonting om mig.
Anton Ewald
Har du kommit över din blyghet eller är det något du arbetar med fortfarande?
– Det är någonting som jag aktivt jobbar på. Det är en del av anledningen till att många tror att jag är oskön liksom. I ett socialt sammanhang så kommer jag att stå knäpptyst  i ett hörn och försöka gömma mig. Jag är väldigt blyg och det är många som inte tror på det. ”Hur kan du vara blyg, du gör ju allt det här”. Jo, men då pratar jag ju inte (skratt). Då gör jag något som jag är bekväm med och någonting som jag trivs i. Att stå och vara toastmaster, det är inget jag är bekväm med.
Är det lättare när du gå in i en roll som artist eller modell? 
– Ja, men lite så är det. Jag är blyg privat men inte på scenen. Då ger jag ju järnet och det tror jag inte att någon har missat. Då står jag där och flåsar och knappt kan andas och bara köttar. För det är det jag älskar mest att göra. De där tre minutrarna, det är det jag jobbar så hårt för hela tiden. Det är där jag trivs som bäst. Och mår som bäst själv. Men sen när jag går av, som jag sa, då har jag en distans till mig själv och driver med mig själv. Jag tar inte mig själv på för stort allvar. Jag är introvert som person privat. Väldigt introvert. Men det blir också precis som du säger. För mig är det lite som att trycka på en knapp. Nu, pang, nu måste jag släppa alla osäkerheter och upp och köra men så fort jag är klar med det så går jag tillbaka i min lilla bubbla och på med luvan och försvinner.
– Min fru kallar mig för ”the turtle” (sköldpaddan). Just för att jag är blyg och ofta går lite hukat med luvan på. Det är inte lite blyghet utan jag är faktiskt jättejätteblyg. Jag får lite ångest när jag står på tunnelbanan och det är mycket folk till exempel. Då kan jag få panikångest och behöva gå av.
Är det för att folk känner igen dig du känner så?
– Det har varit så i hela mitt liv, sedan jag var liten. Sen jag blev offentlig person så har jag blivit bättre på att hantera det och handskas med det. Då kan jag inte få ångestattack mitt på tunnelbanan, det skulle se helt galet ut. Jag har fått jobba ihop det sakta men säkert. Det finns fortfarande kvar där. Jag är introvert fortfarande och pratar helst inte jättemycket. Men skillnaden är när jag väl behöver det så kan jag hantera det på ett bättre sätt och känna mig tryggare nu för tiden.
Du har många talanger, har du skådisdrömmar också? 
– Ja, jag kan tyvärr inte säga jättemycket om det, men jag har lite grejer på gång inom skådespeleri också och förhoppningsvis kan jag prata mer om det inom en snar framtid.
Spännande, i Sverige eller USA?
– Både och faktiskt. Det ska bli spännande. Jag har jobbat hårt under dessa Coronatider.  Jag kände så här att nu är det ingenting som händer, allt är bara helt tvärstängt och stendött och då kan jag passa på att jobba och utveckla mig själv inom allt jag har velat pröva på. Nu har jag fått ett år att foka på det stenhårt utan andra saker som annars kan ta tid ifrån mig för att göra det. Det är verkligen det jag har gjort. Ännu så länge så verkar det ha gett lite resultat i alla fall, men vi får se. Vad som helst kan hända men förhoppningsvis går det som jag har planerat.
Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord? 
– Blyg, sarkastisk och kärleksfull.
Hur skulle din fru beskriva dig med tre ord tror du? 
– Jag tror att hon hade sagt blyg, sarkastisk och… jag tror att hon skulle beskriva mig som väldigt kärleksfull också. Det är någonting jag jobbar på jämnt. Det är så himla viktigt att visa folk kärlek och värme. Framför allt i tider som dessa.
– I förhållanden så slutar jag aldrig visa uppskattning och slutar aldrig vara kärleksfull för det är något man aktivt måste göra också för att hålla relationen intressant och spännande och givande. Jag tror att det är lätt att man tar såna saker för givet. Det går inte en enda dag utan att jag vaknar på morgonen och  jag säger till min fru att hon är vacker eller att jag älskar henne. Jag tror att det någonting som hon skulle säga om hon skulle beskriva mig. Det går inte en enda dag utan att jag får henne att skratta eller ger henne en komplimang eller säger att jag älskar henne …. Det är något som jag aktivt försöker göra varenda dag.
Har ni fått reaktioner på att det är en åldersskillnad mellan er? 
– Ja, det har hänt. Det är oftast reaktioner från yngre människor. Inte så mycket från äldre. Äldre brukar mest tycka ”ja, men vad spännande, vad intressant, vad kul”. 98 procent har varit väldigt positiva. Negativa saker, ja det är som det är. Har man hittat den personen som man trivs väldigt bra med då tror inte jag att det spelar någon större roll vad åldersskillnaden är. Så länge, självklart, vi pratar lagliga förhållanden. Vill bara vara väldigt tydlig med det!
– Jag trivs bra med en äldre kvinna. Många, just killar, kan jag tycka som snarare attraheras åt andra hållet, som vill ha en yngre tjej,  jag tror att det … och nu talar jag inte för alla… absolut inte…men jag tror att när man vill ha en jätteung tjej då känns det som att det är någon osäkerhet i en själv som man. Jag trivs bra med en äldre kvinna.  Nu pratar jag om henne som att hon vore 60 bast, det är hon inte (skratt). Men jag har lärt mig mycket och utvecklats mycket som person och ska man vara helt ärlig så är det jag som är gammal i vårt förhållande. Det är hon som är ung och pigg och jag som är trött och gammal bara vill sitta hemma (skratt).
– Jag tror att många män är lite rädda för starka kvinnor. Men för mig är det det sexigaste man kan vara. Det är det absolut mest attraherande för mig, alltså egenskap en tjej kan ha.  Att hon är säker i sig själv och hon vet vem hon är och är trygg i det och vågar vara sig själv. En stark kvinna är extremt attraherande för mig i alla fall.
Anton Ewald
Klicka på länken så kan du se Antons Mello-bidrag: https://youtu.be/YfHA6OM2mKs
Av Petra Lindell
Foto: Jan Danielsson och Stina Stjernkvist, SVT och Bingo Rimér, privat.