GALA magasin
You Are Reading
Lucka 3: En av våra underskattade grannstäder
0
Blogg - Nicole Schulman

Lucka 3: En av våra underskattade grannstäder

Riga, Lettland (latitud 56)

Ta sig hit: 50 minuters flyg från Stockholm (glöm den sunkiga båten!)

Trestjärniga hotell i centrum: ca 500-700 SEK

När: En stad som gör sig bra året runt, men var beredd på varmare somrar och råare vintrar än hemma.

Riga är sedan snart 30 år tillbaka Stockholms fjärde närmaste huvudstad (efter Tallinn, Helsingfors och Oslo). Under en period på 1600-talet var detta till och med Sveriges största stad! Idag har många svenskar en bild av livet i våra östliga grannländer som grått, fattigt, farligt och lite u-landsmässigt. Inget kunde vara längre från sanningen. Det enda u-landsmässiga är möjligen priserna på sina håll. Annars funkar det mesta bättre än i väst nu. Gatorna är säkrare, internet snabbare, hotellen fräschare, språkkunskaper och bildningsnivå högre. Visst, på sina håll i Riga är trottoarerna gropiga och fasaderna slitna men personligen tycker jag bara det är charmigt. Här river man inga fina gamla hus utan renoverar vartefter det finns resurser. Men det är ingalunda någon omodern stad för det. Mycket nytt byggs också där det finns plats för det. Snygga exempel på allt från medeltida hus till 2000-tal finns representerat, men mest känd är staden kanske för de fina jugendhusen.

Barscenen i Berlin och New York i alla ära, men ingenstans finns det så mycket coola, udda, svårfunna ställen som i Riga. Hög hipsterfaktor på många håll, men på ett otvunget sätt. I kontrast till detta, och för den som inte känner sig det minsta hipster, finns också hyperkommersiella barer och nattklubbar i centrum. Samma sak med shoppingen. Här finns allt från stora gallerior med samma kedjor som hemma, till exklusiva små hantverksaffärer, till billiga kläd- och husgerådsaffärer för de med lite mindre kassa. Riga har kort sagt allt. En liten varning bara. Korsreferera Tripadvisor med Google och vad mer du kan komma på när det gäller att hitta restauranger. Det finns mängder av riktigt dåliga turistfällor, men numera även fler och fler riktigt bra krogar. Ölen är dock bra överallt!

Vackra fasader på kända gatan Elizabeta iela. Just här får man trängas med jugendfantaster från hela världen men de vackra fasaderna finns spridda över hela stan.
Till och med en sandstrand finns mitt i stan, på flodbädden närmast flygplatsen. Mer sand finns i närbelägna badorten Jurmala.