GALA magasin
You Are Reading
Vandrarhemshelg på Gällnö
0
Blogg - Nicole Schulman

Vandrarhemshelg på Gällnö

Det sägs att det räcker med två gånger för att något ska bli en tradition. Jag håller i alla fall tummarna för att det här med sol och värme på midsommar är här för att stanna. Eller så är det bara jag som har hittat den perfekta platsen: Gällnö i Stockholms skärgård. Två år i rad har jag nu firat midsommar där och båda gångerna har det varit nästan overkligt varmt för en midsommar. Bryggbad i dagarna tre har varit obligatoriskt. I år ”utlovades” regn hela helgen så jag sprang så klart och panikköpte nya gummistövlar på torsdagen. På kvällen blev det varm båtfärd (med Cinderella från Strandvägen) och ännu varmare promenad till Gällnö vandrarhem iklädd stövlarna som jag inte orkade bära. Uppoffringen ledde till skavsår och en regnfri helg!

Tidigare har vi bott hos vännen som har midsommarfest men i år bokade vi redan i mars det sista rummet, eller snarare stugan, på öns vandrarhem. Detta kan verkligen rekommenderas för en kortare skärgårdsvistelse. Man har tillgång till ett fräscht, välutrustat kök med stora kylskåp. I anslutning till det finns dessutom ett stort och mycket smakfullt inrett vardagsrum för inomhushäng. Om solen skiner finns även bord och stolar utomhus. Allt är skinande rent. Vår lilla stuga med två enkelsängar, garderob och uteplats låg en bit bort från huvudbyggnaden tillsammans med flera stugor. Ska man klaga på något är det väl att det bara finns utedass, och att vattentrycket i duscharna är obefintligt. Men som sagt, för en helg funkar det utmärkt! Det bästa av två världar: Party (och vid behov dusch) hos midsommarvärden och sen hem till den tysta, lugna stugbyn.

Vandrarhemmets huvudbyggnad.
Några av stugorna. Alla med fågelnamn. Vi bodde i Örnen, längst bak i bild.

Hur tar man sig då till Gällnö? I coronatider rekommenderas Cinderella-båtarna där plats kan bokas i förväg för 180 kr enkel resa. De går som sagt från Strandvägen och anländer Gällnö ett par timmar och några stopp senare. Även Waxholmsbolagets båtar går Strömkajen-Gällnö och tvärtom på lika lång tid och några tior billigare. Man kan även ta buss till Boda brygga och båt över, eller tvärtom, men vi satsade på båt hela vägen. Betydligt mindre trängsel än på Värmdöbussarna, men köer var det nära nog även på sjön, åtminstone på vägen ut på torsdagskvällen. Med andan i halsen anlände vi till Gällnö krog och bar som ligger ca 100 meter från vandrarhemmet nån halvtimme innan stängning efter försenad båtankomst. Men de var vänliga nog att langa ut lite mat. Även här saknas ”riktig” toalett men maten och utsikten kompenserar för allt!

Helt ok utsikt när man äter sina röka räkor på bryggan utanför mysiga Gällnö bar.