GALA magasin
You Are Reading
Smidig charter till Kroatien och ön Brac
0
Blogg - Nicole Schulman

Smidig charter till Kroatien och ön Brac

Kanske, kanske är det nu slut på alla pinnar i näsan i tid och otid. Håller i alla fall tummarna för att min andra vaccinationsspruta ska kunna blidka de flesta gränskontroller ett tag framöver. Dagen innan Kroatienresan kom den efterlängtade registreringen in i covidbeviset, knappt två dagar efter sprutan. Biverkningar? Har mått som en räv av Stockholmshettan sen hemkomsten från Italien, så en dos Pfizer gjorde nog varken till eller från.

Vad krävs då för Kroatienresa i coronatider? Som till de flesta länder är det två dokument som ska hållas koll på: vaccinationspass alternativt negativt coronatest samt ett passenger locator form/inreseformulär. Med Lufthansa till Italien kollades dessa som hastigast vid incheckning på Arlanda. Med SAS-charter till Kroatien är det härlig självincheckning som på den gamla goda tiden. Inga köer, ingen koll. När charterplanet landar i Split är det däremot som att hamna utanför världens mest populära nattklubb. Det är en böljande massa av folk på många hundratals människor som vill in. Nån kö går inte att urskilja, men som genom ett mirakel är vi ändå igenom på mindre än en timme. Bara vanlig passkoll, men en del verkar ha problem med sina dokument. Kanske är våra redan ok:ade då vi fyllt i inreseformuläret online? Oklart. Men i luckan är det bara skanning av pass och ”Hej och välkomna”.

Utsikt mot hamnen från hotellets takbar.
…och in mot stan.

En veckas solsemester på kroatiska ön Brac är bokad via Ving. Ibland är det härligt med charter. Man följer en skylt, sätter sig på en buss och följer flocken ombord på en färja, allt utan att betala en krona, eller kuna här då. Det visar sig att jag och Mia är de enda i ”flocken” som ska till fyrstjärniga hotellet Osam, dit vi får skjuts från färjan i egen minvan, fast det nog hade gått snabbare att gå de få metrarna genom den bilfria stadskärnan än att åka runt och gå in från andra hållet.

Här bor vi mitt i den lugna lilla staden Supetar. Frukostbuffé och trerätters middag ingår och intas under olivträden på hotellets uteservering. All personal är mycket vänliga så vi får ha överseende med att de tror vi är ett lesbiskt par. Det får man tydligen ta nu om man är över 40 och reser med en väninna…
Badviken med omväxlande stenstränder och cementkaj med solstolar börjar fem minuters promenad bort, och känns vattnet för salt eller för varmt (drygt +25) har vi också en sval hotelpool, så det går ingen nöd på oss här. Idag blir det dock en utflykt in till Split och middag med två väninnor där.

Grund vik med lekande barn på ena sidan av en udde…
…öppet öde hav på den andra. Här finns något för alla.