GALA magasin
You Are Reading
Utflykter till grottor, salta bad och skomakare
0
Blogg - Nicole Schulman

Utflykter till grottor, salta bad och skomakare

350 soldagar om året ska det vara på Kap Verde, så det är lite av en bedrift av oss att pricka in fem mulna dagar på rad, och till och med lite regn! Men fördelen med att resa i januari är att man trots allt kan skryta med bättre väder än hemma. Sitter man i lä är det behagligt och idag har temperaturen klättrat upp till 23.

Vad gör man då här på Sal när man inte kan ligga på stranden? Vi lät oss inspireras av Vings utflyktsutbud men ordnade en egen halvdagstur med via hotellet hyrd taxi. Den landade på 20 EUR/person så där sparade vi pengar och stöttade den lokala ekonomin på samma gång. Vi började med att besöka Buracona, en havsvik med häftiga grottor i det vulkaniska berget. När solen skiner i en viss vinkel in i en av dem lyser vattnet blått, varför grottan kallas blue eye. Detta missade vi dock, pga moln och dålig tajming. Å andra sidan slapp vi trängas med andra turister och hade stället nära nog för oss själva.

Lokalborna målar sina båtar i Palmeira.

Nästa stopp blev fiskebyn Palmeira fyra km från grottorna. Detta var något av ett påtvingat stopp från chaufförens sida. Han ville köpa lunch och hälsa på några vänner, men det var intressant att se hur folk har det utanför turiststråken. Sista stoppet var Pedra  de Lume, en gammal vulkankrater som numera är en saltvattensjö, lite som döda havet. Mot inträde på 5 EUR kan man flyta runt i det salta och enligt ryktet föryngrande vattnet. Tyvärr blåste det småspik och var +20 i luften när vi var där. Jag frös trots långärmat så nåt bad blev det inte denna gång.

Andra turister var modigare/varmblodigare än vi och badade i saltsjön. Det vita är skum och inte salt. Det blåste så det var gäss på den lilla sjön…

Idag ”avancerade” vädret från halvmulet till duggregn, och vi fortsatte stötta den lokala ekonomin, nu med besök i bland annat saluhallen inne i Santa Maria, någon kvarts promenad från hotellet. Vacker byggnad med grönsaker, frukt och fisk på bottenvåningen och souveniraffärer på loftgångarna runtomkring. Framförallt hittade jag en skomakare. Sulan hade nämligen släppt på ett par gamla tygskor jag hade med mig och för 45 kr sydde (!) de fast sulorna och satte dessutom små lappar där tyget börjat släppa fram i tån. Vilket hantverk! Önskar jag hade tagit med fler trasiga skor. Och som bonus och utan kostnad lagade de blixtlåset på min handväska.

Santa Marias lilla saluhall, med skomakare och skräddare högst upp till vänster.