GALA magasin
You Are Reading
Svensk seger i Cannes
0
Blogg - Leif Schulman

Svensk seger i Cannes

Årets tv-mässa i Cannes, MIPCOM, är som jag nämnt inställd och hölls enbart i digitalt tillstånd på nätet. Men kulturen måste ha sitt och därför hölls planenligt tv-festivalen Canneseries för tredje året i rad. Här tävlas det, som namnet antyder, i tv-serier i alla former och längder.

En mängd serier, tio längre och tio kortare, har galavisningar inför publik och en jury delar så småningom ut de tyngsta priserna. Visningarna är öppna för allmänheten som fått förhandsanmäla sig för att få de hett eftertraktade biljetterna.  Att det rör sig om en okänd polsk eller svensk serie spelar ingen roll, biljetterna gick åt som smör i solsken.

Rosa mattan med fotoväggen och trappan upp till galasalongen.

Galorna har alla de ingredienser som hör till en festival i Cannes; en gigantisk rosa matta med en rosa fotovägg leder uppför de berömda trapporna till Festivalpalatset. Sex dagar och  kvällar i rad skred här stjärnor, tv-regissörer, manusförfattare, producenter och andra uppför den rosa mattan. De var som en riktig filmfestival. Den enda skillnaden var att alla bar munskydd, som togs av enbart vid fotograferingen. Och inget kindpussande. Bara det en märklig syn i landet som uppfann genren.

Den gigantiska biosalongen, Theatre Lumiere, tar normalt en publik på 2.300 personer. Under rådande restriktioner var bara vartannat säte tillgängligt, men ändå satt här alltså drygt tusen personer-  alla med obligatoriskt munskydd. Här i Frankrike går nämligen gränsen för publik vid allmänna evenemang vid tusen personer.

Vi avstod från att närvara vid dessa visningar. Sitta och trängas i en aldrig så stor salong med tusen fransmän är inte vår melodi. Inte för att vi har något emot fransmän. Det är covid-19 vi inte tål.

Theatre Lumière fullsatt, varannan bänk och munkavle.

Sverige var förstås representerat vid denna festival. Här tävlade både Viaplays ”Partisan”, den med Rheborg och Fares bland andra, och här tävlade C Mores ”Top Dog”, som bygger på tre av Jens Lapidus böcker.

Och ”Partisan” vann högsta priset för Best Series! På plats för att ta emot priset fanns Amir Chamdin, som tillsammans med Fares Fares skrev serien, med producenten Johanna Wennerberg och seriens ledande kvinnliga skådespelerskor Anna Björk och Sofia Karemyr.

 

– Det här hade jag inte väntat mig, jag är så tacksam att juryn uppmärksammade den här serien, sa Amir Chamdin i sitt tacktal.

”Partisan”-stjärnorna Anna Björk och Sofia Karemyr på väg uppför rosa matta.

Den blågula fanan vajade inte mindre av att ”Top Dog” fick pris för Bästa musik. Sverige håller ställningarna i tv-världen.

Nu är rosa mattan hoprullad och livet i Cannes kan återgå till det normala.