GALA magasin
You Are Reading
Snart kommer ”Nattens drottning” av romance-drottningen Simona Ahrnstedt
0
Boktips

Snart kommer ”Nattens drottning” av romance-drottningen Simona Ahrnstedt

Simona Ahrnstedt

En av Sveriges mest kända författare ger sig ut i natten – Simona Ahrnstedt är tillbaka! Med över 1 miljon sålda böcker bara i Sverige är det ingen överdrift att omnämna henne som den svenska romance- och feelgood-drottningen. I höst är Simona tillbaka med en ny härlig bok som utspelar sig i den glamourösa nattklubbsvärlden.

”Jag funderar själv mycket över normer, hur det påverkar oss och hur det skildras i litteraturen, och de funderingarna reflekteras förstås i mitt skrivande och i mina böcker” – Simona Ahrnstedt.

Den trogna Ahrnstedt-läsaren kan skriva under på att Simonas kännetecken är välskrivna, underhållande romaner med starka, kvinnliga huvudpersoner. De bjuder på såväl humor som erotik och ett underliggande feministiskt och inkluderande tema.

– Jag tycker själv om att läsa böcker med större variation och mångfald, och därför skriver jag sådana. Jag tycker om att resonera kring frågor om vilka som får synas, vilka som tillåts ha agens och även att låta mina litterära gestalter få brottas med de frågorna. Det finns ett uttryck: If you can see it, you can be it, och det sammanfattar min vision. När vi ser eller läser om tjocka kvinnor som trivs med sig själva, eller när vi läser om kvinnor med annan hudfärg än vit, när vi läser om kvinnor som jobbar med typiskt manligt kodade jobb, kvinnor som älskar kvinnor, eller är trans, då vidgas våra vyer. Och för mig är det viktigt att göra detta i underhållningens skepnad. Jag älskar underhållning, har alltid gjort det, och upplever att den bästa underhållningslitteraturen är mångfaldig och inkluderande. Den är ett utmärkt sätt att få syn på sina egna fördomar. Eller, som mina barn säger: Det är viktigt med icke-normativa skildringar, för det ÄR viktigt.

Den här gången har du har skrivit en roman om en nattklubb, berätta mer om din research, vilka utmaningar har du stött på och vad har varit roligast?

– Jag har alltid föredragit att skriva om miljöer och världar som jag inte kan någonting om. Varje gång kastar jag mig glatt in i ämnet och tänker att ”det här ska väl inte vara så svårt”. Nattklubbsvärlden visade sig naturligtvis vara superkomplex. Och inte blir det lättare av att en riktig nattklubb öppnar 23, de coola kommer vid 1.30 och själv älskar jag att gå och lägga mig vid 21.30. Men jag har intervjuat alltifrån pensionerade nattklubbsdrottningar, till yngre kvinnor som är verksamma i den här världen och med hjälp av dem skapat min tuffa nattklubbsdrottning. Det är en extremt manlig värld, så det gällde att göra henne så trovärdig som möjligt. Corona gjorde det inte direkt lättare, eftersom det de facto inte fanns en enda öppen nattklubb att besöka. Men det är en otroligt rolig, livsglad och spännande värld, och de som arbetar i den brinner verkligen för den.

Nattens drottning utkommer i höst på bokförlaget Forum.