GALA magasin
You Are Reading
Drottningens frisör släpper boken ”Björn Axén – Haute Coiffure”
0
Boktips

Drottningens frisör släpper boken ”Björn Axén – Haute Coiffure”

För 30 år sedan gick vår tids största hårkonstnär, Björn Axén, hastigt ur tiden. Sedan dess har Johan Hellström och Peter Hägelstam förvaltat läromästarens arv och lyckats bygga ett internationellt företag med världen som spelplan.

’Björn Axén – haute coiffure’ är Johans och Peters vindlande berättelse, författad av Susanna Strömquist, om 60 år av passionerat hårföretagande som flätas samman till det som idag är Björn Axén. Jubileumsboken lanseras den 6 oktober.
Boken ’Björn Axén – haute coiffure är Johan Hellströms och Peter Hägelstams berättelse om hur allt började, slutade och tog vid igen.

Boken skildrar den fascinerande och gripande historien om schampogossen från Lidköping som blev drottningens och hovets koafför, galornas frisyrmästare och som lade grunden till varumärket och hårimperiet som erövrade världen.
– Boken är en kärleksförklaring och hyllning till hantverket och konsten lika mycket som vår berättelse om företaget och vårt gemensamma livsverk. Det är även vårt sätt att tacka Björn, vår legendariske läromästare, mentor, vän, förebild och företagets grundare för den sagolika gåva han efterlämnade. I år firar vi 60 år, Björns 30 år och våra första 30 år, säger Johan Hellström.


Den 25 juni 1993 fylldes löpsedlarna av det tragiska beskedet om hårkonstnärens bortgång. Kort därefter följde ett lika oväntat besked, om den 27-åriga arvtagaren Johan Hellström, före detta frisörelev som fick överta hela företaget och Björns våning på Kungsholmen. Tillsammans med vännen och kollegan Peter Hägelstam tog han över varumärket och salongerna. Sedan dess har Johan och Peter axlat ansvaret och antagit utmaningen att förvalta det anrika varumärket och vända verksamhetens ekonomiska utmaningar till framgångar.
– Precis som Björn älskar vi skönhet och högaktar vårt uppdrag som kunglig hovleverantör och vi lever och lär efter hans motto om att varje kvinna är en drottning. Björns filosofier är djupt inpräntade i företagets dna, vår drivkraft är att skapa välbefinnande för varje kund. Björn hade älskat det vi har skapat och våra fantastiska produkter, som nu finns världen över, säger Peter Hägelstam.

Peter Hägelstam har varit drottningens frisör i 42 år.

Författaren Susanna Strömquist har genom Johan och Peters berättelser tillsammans med Björns sparade material skildrat de senaste 60 åren i ett underhållande kulturhistoriskt praktverk fyllt av fotografier, frisyrskisser och minnen från mitten av 1900-talet till idag. Boken lanseras den 6 oktober 2023 på Björn Axéns hemsida och salonger och den 10 oktober på Adlibris och hos utvalda återförsäljare.

Björn Axén öppnade sin första salong 1963, sedan dess har varumärket vuxit till ett väletablerat företag med exklusiva frisörsalonger. Utöver frisörverksamheten erbjuder Björn Axén även professionella hårvårds- och stylingprodukter med fokus på människan, miljön och funktion. Produkter av högkvalitet framtagna i ett unikt och nära samspel med företagets frisörer. bjornaxen.com

OM SUSANNA STRÖMQUIST
Susanna Strömquist är en prisbelönt författare, kritiker och curator. Hon har tidigare utkommit med boken ’Nordens Paris, NK:s Franska damskrädderi 1902-1966’ (2021 samt ett curerat en utställning med samma titel på Nordiska museet. 2022 tilldelades hon ELLE-galans hederspris samt NK-galans hederspris för sina mångåriga insatser inom modefältet.

Bilderna är från boken ’Björn Axén – haute coiffure’