GALA magasin
You Are Reading

Smör-och vaniljbullar

0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Smör-och vaniljbullar

Finns det något godare till fikat än en riktigt saftig nygräddad bulle? Ingenting, om du frågar mig!


Dessa bullar har jag fyllt med smör och vanilj, men de blir också goda om du bakar dem med kardemumma och/eller kanel.  Bästa av allt att du får här ett superbra grundrecept till vetedeg och kan använda den till bullar, längder, butterkaka och annat fikabröd.

Du kommer väl ihåg attdu kan  kontakta mig på mail lena@lenasoderstrom.se om du har frågor kring recept. Eller skicka ett meddelande via mitt instakonto @tastybylenasoderstrom

Vetedeg/bulldeg, grundrecept

Den här degen passar bra t ex att baka ut till bullar, längder, butterkakor.

Till ca 30 bullar  Tid 20 minuter + tid att jäsa

¼ pkt, 12,5 g jäst

1 ägg

3 dl mjölk, ljummen, 37 grader

1/2 tsk salt

5 msk socker

7- 8 dl vetemjöl + mjöl till utbakning

75 g smör, rumsvarmt

Smula jästen i en bunke, använd gärna ett köksmaskin eller en matberedare monterade med degkrok.

Vispa ihop ägg och mjölk. Rör i socker, salt och kardemumma. Häll degspadet över jästen och blanda ihop. Tillsätt 6 dl av vetemjölet och arbeta ihop till en deg. Arbeta i smöret, i matskedsstora klickar. Arbeta in resten av mjölet, 1 msk i taget, tills det blir en mjuk smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen smidig ca 10 minuter.

Låt degen jäsa under bakduk ca 1 timme 30 minuter.

Vaniljbullar

Bullarna går bra att frysa in.

Till ca 30 bullar Tid 40 minuter + tid att vila

1 sats vetedeg, se grundrecept

Till ca 30 bullar

Fyllning:

125 g smör, rumsvarmt

1 ½ dl strösocker

2 tsk vaniljpulver eller

3 msk vaniljsocker

Till garnering:

florsocker

Ta upp degen på ett lättmjölat bakbord och knåda den lätt. Forma till en bulle, dela i 2 delar och låt vila under bakduk 30 minuter.

Blanda smör, socker och vaniljsocker till fyllningen.

Utbakning. Jobba med 1 degbulle i taget. Kavla ut degen på ett lättmjölat bakbord till en tunn kaka, ca 40 x 40 cm. Bred på hälften av fyllningen. Rulla ihop degkakan till en längd, som en rulltårta. Skär längden i 15 bitar. Ställ bitarna i bullformar av papper på en plåt. Gör på samma sätt med den andra degbullen.

Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.

Värm ugnen till 225 grader. Grädda bullarna i mitten av ugnen ca 10 minuter. Låt svalna på galler utan bakduk Garnera med siktat florsocker.