GALA magasin
You Are Reading
Fransk löksoppa!
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Fransk löksoppa!

Hej! Det finns soliga dagar och det finns regninga dagar. Nu verkar det som att det ska regna flera dagar i sträck. Och vad äter man då? Tycker att en värmande soppa är vad som behövs. Eftersom jag försöker äta nyttigt blir det en underbar fransk löksoppa.

Varje gång jag längtar efter fransk mat, lagar jag denna mustiga underbara soppan. Den tar ganska lång tid att laga, men resultatet blir fantastisk, precis som på en bistro i Paris. Om du vill, kan laga soppan med hönsbuljong istället för grönsaksbuljong, det brukar jag göra. Det vita vinet kan bytas ut mot torr äppelcider.  Laga och njut, även en sådan regning dag som denna.

Fransk löksoppa

4 port Tid ca 1 timme 40 minuter

1 1/2 kg gul lök

ca 5 msk smör

1 msk finhackad timjan

1 msk strösocker

2 dl torrt vittvin

ca 1 ½ liter grönsaksbuljong

salt, peppar

2 msk torr cherry, kan uteslutas

1 skivad baguette, liten

2-3 msk olivolja

1 msk dijonsenap

125 g riven gruerost

färska timjankvistar till garnering

Gör så här

  1. Skala, dela och skär löken i tunna skivor, använd gärna matberedare eller mandolin.
  2. Fräs löken guldgul i smöret i 3-4 omgångar och lägg över i en tjockbottnad kastrull.
  3. Fräs löken i kastrullen tillsammans med timjanen ca 30 minuter, rör om då och då. Blanda i socker och vin, låt vinet koka in ca 10 minuter. Späd soppan med buljongen till önskad konsistens och koka ca 10 minuter. Smaka av med salt, peppar och cherry och ge soppan ett uppkok. Håll soppan varm.
  4. Sätt ugnen på grill 200 grader. Lägg brödskivorna på en plåt med bakplåtspapper. Ringla olivoljan på båda sidor och grilla i mitten av ugnen 3-5 minuter, passa noga så att brödet inte bränns vid. Vänd gärna 1 gång under tiden.
  5. Ta ut brödet, bred på senap och strö över osten. Sätt plåten i mitten av ugnen ca 1 minut eller tills osten smält. Fördela soppan i varma soppskålar. Lägg i brödet, tryck till, så att nedersta biten av brödet täcks av buljongen. Garnera med timjan och nymalen svartpeppar.