GALA magasin
You Are Reading
Lucka 23: Hög trivselfaktor på andra sidan jorden
0
Blogg - Nicole Schulman

Lucka 23: Hög trivselfaktor på andra sidan jorden

Auckland, Nya Zeeland (latitud 36 S)

Ta sig hit: Man kan faktiskt ta sig hit på så lite som 25 timmar, med mellanlandning i Doha och 18 timmars flyg därifrån, men ett längre stopp någonstans på vägen rekommenderas.

Trestjärniga hotell från 500 SEK.

När: Milt året runt men behagligast på deras sommar, det vill säga från november och några månader framåt.

Auckland är inte Nya Zeelands huvudstad (det är den lite mindre orten Wellington en bit söderut), men däremot landets största stad med sina nästan 1,5 miljoner invånare. Redan på medeltiden bosatte sig maorier på platsen och de är än idag en stor del av stadens befolkning. Deras språk och traditioner är en viktig del av kulturen på nordön i Nya Zeeland. Först på 1800-talet började britterna befolka området i större skala, efter att 1840 ha skrivit på ett traktat med maorierna som gjorde dem till brittiska undersåtar. Jag vet inte den stora skillnaden i kynne och kultur mellan Australien och Nya Zeeland kan förklaras med det faktum att inflyttningen hit dels byggde på större samförstånd mellan ursprungsinvånare och migranter, och dels bestod av frivillig invandring snarare än att frakta dit straffångar, men man kan alltid spekulera…

Lustigt nog är detta en av världens dyraste städer att leva i, men den känns väldigt billig att vara turist i. Ett bra hotell behöver inte kosta över 1 000 kr natten, och ofta betydligt mindre än så. Restaurangportionerna är generösa, nästan amerikanska i sin storlek ibland, och många barer har två-för-en-erbjudanden som gör att det nästan blir thailandspriser på de redan ganska billiga dryckerna. Även denna stad ståtar med ett högt tv-torn med en bra, prisvärd och dessutom roterande restaurang, men det är ”bara” 328 meter högt så inte med på någon topplista. Skulle storstadslivet ändå kännas trist finns här all möjlighet till fina utflykter. Ett 50-tal vulkaner omger staden. De flesta är lugna nog så man kan våga klättra upp på dem. För en mer stillsam dag sommartid finns det också flera stränder att besöka och färjeturer till mindre öar. Närheten till vatten på alla sidor är ett av många plus för Auckland!

Strand nära Auckland med utsikt över vulkanön Rangitoto.
Kvällsutsikt över stan från Sky Tower.