GALA magasin
Du läser
Smarrig midsommartårta!
0
Blogg - Lena Söderström

Smarrig midsommartårta!

Tårta av seg chokladig maräng med grädde och midsommarens godaste bär blir bästa avslutningen på en härlig midsommarbuffé. Lycka till & glad midsommar!

Recept till 6-8 bitar:

Tid: 1 timme + tid att kallna

 

3 äggvitor från stora ägg

3 dl strösocker

1/2 dl chokladsås på tub

4 dl vispgrädde

 

Gör så här:

Täck en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 125º.

Häll äggvitorna i en stor bunke och vispa dem till hårt skum, använd elvisp. Tillsätt hälften av sockret, vispa till hårt skum, ca 1 minut. Vispa i resten av sockret, ca 3 msk i taget, vispa ca 1 minut varje gång.

Ringla chokladsåsen över marängsmeten. Skeda upp marängsmeten på bakplåtspapperet på plåten till ett botten cm x cm.

Bred ut med en bredbladig kniv eller s k ”lilleman”. Sätt marängen i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 100º.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 minuter, stäng av ugnen och låt marängen kalna i ugnen.

Vispa grädden. Toppa med jordgubbar. Sikta över florsocker.

Garnera gärna med blad från ekologiskt odlade jordgubbar.

 

Foto och recept av Lena Söderström för Leva & Bo