Tårta av seg chokladig maräng med grädde och midsommarens godaste bär blir bästa avslutningen på en härlig midsommarbuffé. Lycka till & glad midsommar!
Recept till 6-8 bitar:
Tid: 1 timme + tid att kallna
3 äggvitor från stora ägg
3 dl strösocker
1/2 dl chokladsås på tub
4 dl vispgrädde
Gör så här:
Täck en plåt med bakplåtspapper. Sätt ugnen på 125º.
Häll äggvitorna i en stor bunke och vispa dem till hårt skum, använd elvisp. Tillsätt hälften av sockret, vispa till hårt skum, ca 1 minut. Vispa i resten av sockret, ca 3 msk i taget, vispa ca 1 minut varje gång.
Ringla chokladsåsen över marängsmeten. Skeda upp marängsmeten på bakplåtspapperet på plåten till ett botten cm x cm.
Bred ut med en bredbladig kniv eller s k ”lilleman”. Sätt marängen i nedre delen av ugnen och sänk temperaturen till 100º.
Grädda i nedre delen av ugnen ca 60 minuter, stäng av ugnen och låt marängen kalna i ugnen.
Vispa grädden. Toppa med jordgubbar. Sikta över florsocker.
Garnera gärna med blad från ekologiskt odlade jordgubbar.
Foto och recept av Lena Söderström för Leva & Bo