Fredagsgalette, för att den går så snabb att göra. Jag testade den igår (så jag kan också kalla den för torsdagsgalett) och den var galet god! Missa inte de fina citronerna som finns i vissa butiker nu, med blad, de smakar verkligen Italien.
Enkel fredagsgalette med grönt och citron
250 g späd sparris i bitar
1 knippa salladslök, ansad och skuren i bitar
3 msk olivolja + 1 tsk till citronskivorna
Salt, peppar
150 g fetaost
1 förp färsk utkavlad smördeg, gärna rund.
3 dl riven pizza eller gratängost
1/2 citron, skuren i skivor
1/2 ägg eller 1 äggula
flingsalt
Blanda sparris, salladslök och olivolja. Salta och peppra. Vänd ner grovsmulad fetaost.
Rulla ut smördegen tillsammans med papperet på en plåt. Strö över den rivna osten, spara en kant runtom, ca 7 cm. Lägg fyllningen i mitten av degen och bred ut den över den rivna osten. Lägg på citronskivorna och pensla dem med lite olivolja. Vik kanten över fyllningen och pensla med uppvispad ägg eller äggula. Grädda galetten i mitten av ugnen vörmd till 200 grader ca 25 minuter.
Toppa med flingsalt.
Servera gärna med en klick yoghurt.