GALA magasin
You Are Reading
Sarenbrant & Bergfeldts nya bok om gisslandrama på en talkshow
0
Boktips

Sarenbrant & Bergfeldts nya bok om gisslandrama på en talkshow

Efter succén med thrillern Födelsedagen är författarduon Sofie Sarenbrant och Carina Bergfeldt tillbaka med den fristående uppföljaren Långfredagen. En tårtincident på SVT gav inspiration till boken, som släpps den 21 maj.

Strålkastarljuset fyller scenen, publiken sitter tyst av förväntan. Ute i kulisserna väntar en kontroversiell gäst som talkshowvärden Frida von Engen har bjudit in för att säkra tittarsiffrorna. Men mitt i livesändningen kliver en maskerad gestalt upp på scenen: ”Om ni avbryter sändningen dör alla.”

Allting började med en överraskningstårta till Carina Bergfeldts säsongsavslutning.

”Jag bad konditorn Daniel Roos, som skapat Nobeldesserten, att göra ett stort C med olika dekorationer”, säger Sofie Sarenbrant. ”Men säkerhetsvakterna på SVT vägrade släppa in mig om de inte fick skicka in tårtan i en röntgenmaskin – och därmed förstöra den. Efter blod, svett och tårar fick jag till slut igenom tårtan oskadd.”

Då väcktes idén till Långfredagen.

”Fantasin spann iväg”, säger Carina Bergfeldt. ”Jag såg framför mig hur någon med onda avsikter lyckades smuggla in ett vapen på det sättet. Men vem och varför? Efter det gick det inte att stoppa tankarna på en talkshow som går åt helvete.”

Nästa bok var på gång. Plötsligt var alla på talkshowen indragna i ett gisslandrama.

”Jag var med på inspelningen när Tom Hanks var gäst och då var alla i publiken tvungna att låsa in sina mobiltelefoner”, säger Sofie. ”Ett gisslandrama utan möjlighet att kunna kontakta sina nära och kära gav mig kalla kårar. Och därmed hade vi starten klar för Långfredagen.”

Den andra delen i serien om programledaren Frida von Engen släpps 21 maj 2024. Den första delen, Födelsedagen (september 2023), toppade försäljningslistorna och sålde i 100 000 exemplar på två månader. Nordisk Film har köpt rättigheterna till tv-serien.

Sofie Sarenbrant debuterade 2010 och vann det prestigefulla priset Årets deckarförfattare 2019, 2020 och 2022. Serien om kriminalinspektör Emma Sköld har rönt stora framgångar, bland annat blev Parasiten Årets svenska deckare 2023. Hennes böcker har sålt i över sex miljoner exemplar i sjutton länder.

Carina Bergfeldt är journalist, författare och programledare. Hon har fått Stora Journalistpriset i kategorin Årets Berättare och utsetts till Årets stilist av tidningen Journalisten. Dessutom har hon skrivit flera kriminalromaner och reportageböcker som sålts till ett femtontal länder. Numera leder hon sin egen talkshow.