GALA magasin
You Are Reading
Niklas Natt och Dags succébok 1793 blir serieroman
0
Boktips

Niklas Natt och Dags succébok 1793 blir serieroman

Niklas Natt och Dags Bellman noir-trilogi hyllas för sina skildringar av det sena 1700-talets Stockholm. Nu släpps den första boken i trilogin, 1793, som tecknad serie. Det inbundna seriealbumet kompletteras med nyskrivna kommentarer av författaren, som ger inblickar i böckernas historiska bakgrund och rika källmaterial. Bearbetningen har gjorts av ett team bestående av framstående italienska manusförfattare och tecknare i nära samarbete med författaren själv.

Förläggare Andreas Lundberg beskriver processen från idé till färdig bok följande:

”När italienarna först tog kontakt med oss och visade intresse för att omvandla 1793 till serieroman kom det väldigt oväntat, men ju mer vi tänkte på saken, desto tydligare blev det hur utomordentligt logiskt projektet var. Jag och Niklas har arbetat tätt ihop med de italienska manusförfattarna Marco och Giulio under mer än ett år nu, och det har varit en synnerligen spännande process att se deras tolkningar av Niklas text växa fram. Det har blivit många och långa samtal om husfasader och inredningsdetaljer i 1700-talets Stockholm”, säger Andreas Lundberg.

Författaren har en tydlig bild av vad han vill tillföra med att släppa 1793 som serieroman:

”För mig har serien alltid varit litteratur med en ytterligare dimension, en som undviker att göra den sorts våld på den egna fantasin som rörlig bild ofrånkomligen åstadkommer. Min tanke med en serieversion av 1793 är att kunna tillföra ett visuellt perspektiv som ligger bortom textens räckhåll, hur mycket den än försöker”, säger Niklas Natt och Dag, och fortsätter:

”Av det svenska 1700-talet finns mängder av visuella referenser kvar: jämte kartorna bröderna Martins Stockholmskisser, Sergels lavyrer, Ehrensvärds groteskerier, Johan Sevenboms majestätiska panoraman. Vår ambition är att här ta dem tillvara, och låta berättelsens karaktärer befolka den miljö där de hör hemma. Vi visar det Indebetouska huset som det en gång stod; likaså Långholmens spinnhus, kämnärsrätten, Fatburens stränder och den Maria kyrkogård där Bellman diktade sin 81:a epistel till Grälmakar Löfberg i sterbhuset vid Dantobommen. Staden mellan broarna i allt sitt armod.”

Om författaren
Niklas Natt och Dag är född 1979 i Stockholm, där han också är uppvuxen, bosatt och sysselsatt som skribent. Hans förfäder slog ihjäl Engelbrekt, förlorade huvudstaden till Kristian Tyrann och tvingades i landsflykt efter att ha krävt Jean Baptiste Bernadottes abdikation.

Serieromanen 1793 utkommer 26 oktober 2022 på Bokförlaget Forum.

Foto: Kiefer Lee