GALA magasin
You Are Reading
Så tränade Johan Marenius Nordahl inför polisrollen i ”Jägarna 2”
0
Intervju

Så tränade Johan Marenius Nordahl inför polisrollen i ”Jägarna 2”

Johan Marenius Nordahl

Filmen ”Jägarna” som hade premiär för 25 år sedan var inspirerad av ett verkligt fall av organiserad tjuvjakt i Norrbotten. För tre år sedan kom tv-serien ”Jägarna” som tar vid där filmerna slutade och den 23 mars har andra säsongen av ”Jägarna 2” premiär på TV4. Även i tv-serien ”Jägarna 2” spelar Rolf Lassgård rollen som Erik Bäckström. Rollen som hans brorson Peter spelas av  Johan Marenius Nordahl. 

Jägarna

I andra säsongen har det gått fyra år och Johans roll har blivit större. Det har han även blivit fysiskt efter att ha tränat hårt inför polisrollen med kändistränaren David ”D-Flex” Seisay. GALA fick en intervju med mångbegåvande 27-åringen Johan Marenius Nordahl. 

Hur har reaktionerna varit efter premiären av ”Jägarna 2”? 
– Bra! Det är ju speciellt då vi inte har någon intern premiär, så reaktionerna blir uteslutande på sociala medier och liknande. Såklart också från vänner och familj. Men många har hört av sig och är väldigt peppande och det verkar ha landat som vi velat. Det är en mer spännande säsong tycker jag och redan i första avsnittet går vi ut väldigt hårt.
Din karaktär Peter Bäckström är polis. Är det en barndomsdröm som går i uppfyllelse?
– Nej, egentligen inte. Har aldrig närt en dröm om det, förrän jag började jobba med första säsongen. Då växte det lite på mig, men dröm är nog att ta i. Jag skulle aldrig kunna göra det fantastiska arbete som polisen gör. Det är ju lyxen med att arbeta som skådespelare, att få leva sig in i andra människor och testa på så många olika yrken. Att få lära sig så mycket hela tiden.
Du spelar Rolf Lassgårds brorson i serien. Hur var det att spela mot honom?
– En ynnest absolut, han är en stor inspiration. Sen att han är så varm och kollegial är ju ett fantastiskt plus.
Även Lena Endre medverkar i Jägarna 2. Hur blev du bemött av henne?
– Det var enormt inspirerande att få träffa och jobba även med Lena. Hon har liksom Rolf varit en stor inspiration sen jag var liten, men det var enormt naturligt och enkelt när jag träffade henne första gången. Jag har haft väldigt kul med Lena och hon osar av trygghet och säkerhet, vilket ger ett grundläggande lugn i spelet för både henne och alla runt omkring henne upplever jag.

Jägarna

Hur lärde du dig att prata Norrländska?
– Jag skulle säga att jag har rätt lätt för dialekter, är väl en liten härmapa, så jag lyssnade mycket och jobbade mest med det själv. Men inför första säsongen fick jag hjälp av en coach som spelade in alla mina repliker så jag kunde lyssna av, men strax efter han hade spelat in så ändrades i stort sett hela manuset. Så det var lite onödigt arbete, men jag kunde då istället lyssna in och hitta min egna ”norrländska”. Det viktigaste för mig var ett hitta en lättare grundmelodi och några ord som blev mina
nycklar till att komma in i det. Så nu med säsong 2 hade jag Peters dialekt rätt nära till hands.
Har din roll utvecklats i ”Jägarna 2”?
– Absolut! Peter gick igenom en karaktärsutveckling redan i första säsongen och mycket har hänt nu under dom fyra år som är mellan första och andra. Han har fått en mer betydande roll inom poliskåren och fått en tydlig status i hans hemstad, men framförallt har han blivit pappa. Han har minst sagt haft problematiska relationer och icke relationer till sina fadersgestalter genom hans liv, där Erik nu är så nära en kommer. Men efter att han själv blev pappa så har han funderat mycket på det ordet och vem hans egna pappa Leif egentligen var.
– När vi möter Peter i säsong två så sitter han rätt tryggt i båten, han har en trygg tillvaro och känner sig stark och självsäker. Men den platsen ska relativt snabbt raseras och mycket kommer sättas på spel under säsongens gång. Han har varit med om mycket och kommer vara med om ännu mer, vilket enbart är en stor lyx för mig som skådespelare.
Var det någon scen som var extra jobbig att spela in?
– Ja, det är många tuffare scener rent spelmässigt denna säsong än förra för mig. En liten spoiler följer om du inte sett första avsnittet, men allra första scenen jag spelade in var på en bensinmack. Där skulle Peter få en stor panikångestattack efter det som Särn gjorde mot honom i första avsnittet. Allt detta framför sin dotter Leah.
– Snacka om att gå ut hårt för att sedan bara öka. Den scenen valdes dock att klippas ner på grund av olika orsaker, vilket är synd för mig, men samtidigt förstår jag det också. Allt är ju för att gynna huvudhistorien.
– Men bered er på en brokig resa för Peter, vilket också innebär många hårda scener både fysiskt och emotionellt. Mer vill jag inte säga.
Vilken av de roller som du har spelat hittills har varit mest du?
– Intressant fråga. Alla är dom ju en del av mig och jag av dom, alltså alla har dom delar av mig som är 100 procent jag, men vissa bitar är ju längre ifrån mig än andra.
– Jag och Peter Bäckström var i säsong 1 väldigt lika, framförallt satt vi på liknande positioner yrkesmässigt. Han gör sin aspirant efter utbildning och jag hade precis gått ut Teaterhögskolan. Men den som är mest lik mig är nog ändå Nisse i ”Vår tid är nu”. Humorn, försiktigheten och kärleken till människor runt omkring en. Men även han har ju sidor som absolut är långt ifrån mig.
– För mig handlar det alltid om att hitta likheterna, det öppnar upp möjligheten för mig att spela karaktären, men sen söka olikheterna för att göra karaktären mer komplex och få lära mig något på kuppen.
Vilken svensk eller utländsk skådespelare inspirerar dig mest?
– Finns en del ändå, när humorn möter allvaret så trivs jag som bäst, så skådespelare som verkligen besitter båda inspirerar mig. Men dom tre första namnen som dyker upp är Gösta Ekman, Stanley Tucci och Emma Thompson. Tre magiska skådespelare som besitter många sidor. Så jag rekommenderar filmerna ”Stranger Than Fiction”, ”Flickan från Ovan” och ”Mannen som slutade röka”.
Hur ser din drömroll ut?
– Svårt… Jag har förr svarat att ”Richard den tredje” är min drömroll, vilket det nog fortfarande är, men framförallt så siktar jag på drömprojekt. Jag vill få jobba mer med humor och gärna mer musikal. Jag vill testa på så mycket olika genrer och former jag kan. Men en långfilm med betoning på drama, humor och musik hade varit helt fantastiskt kul.

Johan och DflexJohan Marenius Nordahl och David Seisay
Du förberedde dig fysiskt inför polisrollen med personlige tränaren David ”D-Flex” Seisay. Hur var det?
– Framförallt kul! Men lika delar tungt, häftigt och givande. Vi tränade ihop i ungefär åtta månader, så det var en lång resa, men otroligt karaktärsgrundande och givande även för mig privat. Covid-19 slog ju till i mars förra året och då var min kalender mer eller mindre tom, så jag kunde fokusera på träningen och kosten till 100 procent. Vilket gjorde att jag kunde åstadkomma det jag faktiskt åstadkom, som jag är enormt stolt över idag. En totalförändring i min livsstil och vi byggde om min fysik från grunden.
Var det Davids ”förvandlingar” av skådespelare som bland andra Mikael Persbrandt
(inför Hamilton – i nationens intresse) gjorde att du valde just honom som personlig tränare?
– Nej, det var produktionen som satte ihop oss. Det var dom som frågade mig om jag ville träna inför rollen och när jag hade sagt ja satte dom ihop oss och vi började träna helt enkelt.
Hur såg ditt tränings- och matschema ut?
– På det stora hela tränade vi tre gånger i veckan tillsammans, och utöver det tränade jag cirka 5-10 timmar själv. Dom sista kanske tre månaderna tränade vi fyra gånger i veckan, och David blev i stort sett den enda person jag träffade under den här perioden. Så vi kom väldigt nära varandra, vilket jag är enormt tacksam över.
– Vad gäller kosten så åt jag väldigt ”cleant”, med mycket protein och mängder av grönsaker. Dock uteslöt jag ingenting, det var min devis från början. Om jag skulle säga nej till något helt och hållet skulle det inte vara en hållbar inställning i längden, jag måste få äta det jag tycker är gott! Och det är inte alltid grönsaker, utan ibland en burgare eller godis.
Hur lång tid tog det att få en ”poliskropp”?
– November 2019 till augusti 2020, men ca 8 månader aktiv träning, dock är det ju inte en poliskropp vi var ute efter. Vi var ute efter att hitta en vältränad och stark kropp som framförallt jag skulle må bra av att ha privat och som skulle gynna min roll i form av fysisk styrka och uthållighet.
Om du skulle få en roll där du behövde går upp minst 20 kilo, vad skulle du göra
då?
– Det är svårt, men jag tror att en sådan uppgift skulle kunna påverka mig privat alldeles för negativt på grund av vad jag kommer ifrån. Men skulle jag få jobbet skulle jag absolut behöva och kräva rätt vägledning inför och efter själva jobbet för att sen hitta tillbaka. Annars nej. Dock ska det sägas att i just detta fallet finns det ju skådespelare som passar bättre då fysiskt och skulle passa minst lika bra som jag rent skådespelarmässigt.
Hur skulle du beskriva dig själv privat?
– Glad! Eftertänksam. Omtänksam. Varm och lite småkul emellanåt. Sällskapssjuk, men värnar om min egentid. Lever för min familj och mina vänner.

Johan Marenius Nordahl

Filmer, tv & teater som Johan medverkat i: 
Jägarna
Gåsmamman
Vår tid är nu
Der Kommissar und das Meer
Ingen kan vinna
Blå Ögon
Lillasyster fixar kondomer
Agnes Cecilia
Eka över hela staden
Bröderna Lejonhjärta
Ronja Rövardotter
Pappa är ute och cyklar
Kapitalism och Moderskap
Spelman på taket

Av: Petra Lindell

Foto: Matilda Källström, Oskar Laring och Sophie Odelberg, C More