GALA magasin
You Are Reading
Porträtt av en entreprenör…
0
Blogg - Therése Neaimé

Porträtt av en entreprenör…

Jag gillar original… karaktärer… och människor som vågar gå mot strömmen och bana väg för nytt. 

Det är enkelt att följa en redan upptrampad stig där många fötter gått tidigare. Tryggt och igenkännande. En stig där man kan varenda vinkel och känner igen varenda liten sten utmed vägen. En resa med ett mål som ser ut precis som förväntat.

Eller också kan man stanna upp där mitt i skogen. Se sig omkring 360 grader, blunda och istället försöka känna av åt vilket håll man borde gå. Låta ens egen nyfikenhet leda vägen. Vad händer om den leder dig i motsatt riktning!?

Kanske är det just där när skogen är som tätast och sikten som mest skymd som känslan och nyfikenheten leder en in på en ny stig. I en ny riktning. De första stegen kanske stapplande och darriga. Kanske känns terrängen snårig i början men nyfikenheten, lusten att upptäcka driver dig framåt. Till en helt ny plats…

I mitt yrke och i min roll i livet har jag ofta privilegiet att möta många olika människor från olika delar av världen. Jag fascineras och inspireras lite extra av dem som ”vågar” gå sin egen väg. De som följer sitt hjärtas lust vad det än må kosta dem.

Carl Helgesson är just en sådan person. En karaktär. En själ som vågat välja sin egen riktning. Någon som trampat upp en ny stig. En stig som lett och fortsätter leda många människor till en ny och ofta bättre plats i livet.

Häromdagen mötte jag Carl för en pratstund på ett av Vasastans många fik.

Nedan följer delar av hans berättelse.

Född i vackra Värnamo i Småland på en tisdag för drygt 44 år sedan. En välkommen son till två omtänksamma och kärleksfulla föräldrar. Att följa den redan upptrampade stigen, den stabila och trygga vägen såsom man gjort i generationer tidigare, var påbjudet.

Men redan tidigt var det tydligt att Carl oftast rörde sig, och kände sig mer bekväm, utanför ”boxen” än innanför.

I skolan blev han uppmärksammad. Han stack ut från mängden med sin klädstil och sin attityd till livet. Något som uppskattades av vissa och skapade en avundsjuka hos andra.

Efter studierna lockade huvudstaden och Carl lämnade Värnamo för Stockholm. Provade läraryrket, försäljningsyrket och blev sedan entreprenör och medgrundare i varumärkesbyrån PS Occasion. Efter 12 år i storstaden rekryterades Carl till ett större engagemang i Värnamo kommun i rollen som tillväxtstrateg.

En intressant och drivande roll med nyskapande idéer som av skeptikerna ansågs som kontroversiella och av vissa som ”orealistiska”. Hans vision var större.

Trots visst initialt motstånd så implementerades många av Carls idéer och är idag en växande organisation. En mötesplats där näringsliv möter kultur och utbildning i Gummifabriken och Campus Värnamo. En grogrund för många entreprenörer. Idag arrangeras även internationella event där.

För drygt 11 år sedan blev Carl nyfiken på marknadsplatsen Amazon genom en vän. E-handel och Amazon är något som de flesta i Sverige idag känner till. Men då, för drygt ett decennium sedan var det inte många som visste vad det var eller hur det fungerade. Återigen tog nyfikenheten över och Carl kastade sig ut på okänd mark. Utan någon egentlig kunskap om vare sig e-handel eller Amazon. Han arbetade för kommunstyrelsen på dagarna och med sin Amazonlansering på kvällar och helger.

Den nya stig Carl trampade upp visade sig leda till någonting stort. Den produkt han skapade och lanserade på Amazon blev en succé.

Ett halvår efter sin lansering på Amazon, sade Carl upp sig från sitt arbete på kommunen. Hans nya business gjorde det möjligt.

Carl flyttade till USA. Under närmare ett decennium ägnade Carl sig åt sin passion kring e-handel och byggde upp fem framgångsrika nya varumärken på plattformen. Han mötte kärleken och hans dotter Rose föddes i Las Vegas.

För övrigt den plats där min nästkommande show äger rum på anrika OYO Casino & Hotel den 22 mars.

När jag nu möter Carl Helgesson har han flyttat tillbaka till Sverige och Värnamo, gift sig med nya kärleken och fått ännu en liten dotter, Evita. Familjen bor vackert vid vattnet.

Jag undrar om han känner sig ”klar”? Om han söker lugnet och vill dra sig tillbaka och bara njuta av allt han åstadkommit?

Svaret kommer lika snabbt som självklart.

– Nej! Ännu inte klar på något sätt, säger Carl.

Carl Helgesson är nu aktuell med uppbyggnad av tre bolag i Sverige och Norden. Amazon byrån Rankona Mazon, det internationella eventet amaNordic, samt utbildningen KNAA (Komplett Nordisk Amazon Akademi). Syftet där är att lära entreprenörer och företagsledare hur de i sin tur kan lyckas med sin e-handel på världens, idag, största marknadsplats, Amazon.

– Jag är priviligierad. Tacksam.

Det är dags att ge tillbaka… avrundar Carl vår fikastund.

About Author

Tror du att allt är möjligt? Att du genom din egen kraft styr din framtid? Att du kan våga även om du är rädd?

Therése Neaimés svar på dessa frågor har alltid varit en passionerad "Ja!". Therése växte upp i Sverige med en svensk mor och en libanesisk far. Idag är hon en sångare, låtskrivare, skådespelerska, dansare och motivationstalare och hon bestämde sig tidigt för att ta ansvar för sitt eget öde. Therése mobbades i skolan. Idrotten var en fristad och hon blev en framgångsrik elitfriidrottare i unga år. "Att vara en elitidrottare lärde mig att med hårt arbete och fokus kan du uppnå en hel del", säger Therése. "Det förbättrade också mitt självförtroende och min känsla för vem jag är." Hon har tillämpat detta tänkesätt på sitt liv ända sedan dess.

"Jag tror att livet handlar om att bli den bästa versionen av oss själva. Att följa sin dröm kan vara svårt – men att inte göra det skrämmer mig ännu mer." Det är därför Therése aldrig har begränsat sig till att vara "bara" en sångare, en skådespelerska eller en talare. När hon bestämt sig för att prova något nytt, tar hon sig alltid an utmaningen helhjärtat. "En grundtalang är säkert viktig," förklarar Therése, "men arbetsmoral, en tro på sig själv och en positiv attityd är lika viktigt för att lyckas."

"Jag tror på att uttala sina önskningar högt och arbeta för att de ska bli verklighet. Uttrycken Ask and you might receive! och Dare and you will gain! stämmer verkligen”, säger Therése. ”Sen tror jag att om du verkligen vill inspirera andra så måste du har varit igenom resan själv”.

I sin föreläsning "Från dröm till verklighet" delar hon med sig av sin personliga historia. Berättelsen om en liten flicka som trodde att hon inte kunde sjunga men som blev en respekterad artist och som idag gör precis det hon alltid har velat göra. Therése mål är att inspirera människor med hjälp av sin musik, sitt skådespeleri men även med hjälp av sitt föreläsande.

Therése musik kombinerar hennes svenska och libanesiska arv i en Scandipop/arabisk pophybrid som toppat hitlistor världen över. Hon har spelat live i USA, Europa och Mellanöstern med sitt eget band, Neaimé. Hon har framträtt för NATO trupper i Afghanistan och öppnat upp för Simply Red under deras Europaturné. Therése har representerat svenska UD i Kairo med live-framträdanden utsedd till en framstående personlighet för att främja svensk-arabiska relationer. Therése har varit varumärkesambassadör för Volkswagen Middle East och ambassadör för svenska Stiftelsen för barn med cancer. Hon har framträtt för kungen och kronprinsessan av Sverige och vid ett flertal andra VIP-evenemang. Under 2019 samt 2020 såg vi henne bla uppträda på Köpenhamn och Kapstaden Pride. Under 2017-2018 samarbetade hon även med Länsmusiken i Stockholm med sin egen föreställning. Som skådespelerska har hon haft huvudroller i både film och teater. Therése är också författare och har nyligen publicerat sin bok "Från dröm till verklighet".

Förutom sin framgångsrika karriär är Therése ensamstående mamma till tre barn. Återigen visar hon att det är möjligt att nå sina mål oavsett hur utmanande det kan tyckas. "Att vara ensamstående mamma har aldrig hindrat mig", säger Therése. "Jag tar med mina barn till olika arbetsrelaterade händelser så ofta det är möjligt. Jag tänker att det är en fantastisk erfarenhet för dem – och för mig."