GALA magasin
You Are Reading
Plommongalette!
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Plommongalette!

Hej, hej! Har ni märkt vad mycket plommon det finns i år? Alltså det är riktigt plommon år.

Jag har redan kokat marmelad och ätit en hel del färska plommon. Några dagar sedan bakade jag en fransk plommongalette och den blev riktig bra. Här  bjuder jag på mitt recept!

Plommongalette

Till 6 bitar

150 g tärnat smör, kylskåpskallt

3 dl vetemjöl

1 msk strösocker

1 krm salt

1 ägg, kylskåpskallt

 

Fyllning:

75 g mandelmassa, grovriven

10-12 stora plommon, urkärnade och skurna i klyftor

3-4 msk strösocker

1/2 rsk vaniljsocker

Garnering:

1 ägg

3 msk strösocker

Mixa ihop snabbt smör, vetemjöl, strösocker och salt till en smulig massa.  Tillsätt ägget och mixa ihop till en smidig deg. Lägg degen i en plastpåse. Låt vila i kylen ca 30 min.

Sätt ugnen på 200 grader. Kavla ut degen till en rundel på ett lättmjölat bakplåtspapper, ca 30 cm i diameter. Dra över papperet på en plåt. Toppa rundeln med mandelmassan, spara en ca 3 cm kant runtom. Lägg plommonklyftorna blandade med sockret och vaniljsockret över mandelmassan. Vik kanten över fyllningen. Pensla kanten med uppvispat ägg. Strö resten av strösockret över hela galetten. Grädda I mitten av ugnen ca 30 minuter. Servera gärna med vaniljglass eller vispad grädde.