GALA magasin
You Are Reading
Pasta al pomodoro på nytt vis!
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Pasta al pomodoro på nytt vis!

När jag försöker äta nyttigt och hälsosamt, väljer jag ofta pasta. Varför skulle man inte göra det? Tänk på alla slanka italienare som äter pasta nästan varje dag!

Visst, skippar jag gräddbaserade såser. Istället njuter jag av härlig olivolja, oliver, tomater och parmesan. En av mina favoriter är Pasta al pomodoro, en riktig  klassiker som  jag gör på mitt sätt. Jag uppgraderar burktomaterna i såsen med färska cocktailtomater.  Och de gör faktiskt såsen till något alldeles extra.

Ibland gratinerar jag pastan i ugnen inför serveringen. Men den är också god att äta som den är.  Gör gärna såsen dagen innan, så går det superfort att laga middag nästa dag. Tips. Den vegetariska såsen kan också blandas med t ex fräst färs.  bitar av grillad kyckling eller strimlad skinka.

Pasta al pomodoro på nytt vis

Till: 4 personer

1 stor gul lök

2 vitlöksklyftor

3-4 msk olivolja

2 hönsbuljongtärningar

3 msk tomatpuré

2 burkar krossade tomater

200 g cocktailtomater

1 liten knippa bladpersilja och oregano

flingsalt, nymalen svartpeppar

4 port kokt pasta, t ex rigatoni (okokt 300 g)

1 msk rapsolja till formen

2 dl riven gratängost

Till garnering och servering:

½ tsk olivolja

plockade oreganoblad

1 dl flagad parmesan

(svarta marinerade oliver)

Gör så här: Skala och hacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök i oljan utan att ta färg, ca 5 minuter.  Smula ner och rör i buljongtärningarna. Rör i tomatpurén. Blanda i burktomaterna. Koka upp under omrörning, lägg i cocktailtomaterna, men spara 8-10 stycken till garneringen. Lägg i persiljan och oregano och sjud såsen under lock ca 20 min, rör om då och då. Ta upp persiljan och oregano och kasta dem. Smaka av såsen med flingsalt och peppar. Sjud såsen ytterligare 10 minuter. Vänd ner pastan och rör om försiktigt.Värm ugnen till 175 grader. Häll pastan med såsen i en oljad ugnssäker gratängform eller ugnssäker stekpanna. Strö över den rivna osten och toppa med de sparade cocktailtomaterna. Pensla tomaterna med olivoljan och gratinera i mitten av ugnen ca 15 minuter, eller tills osten smält och tomaterna blivit varma.Garnera med nymalen svartpeppar, oreganoblad och flagad parmesan. Gott att servera med oliver vid sidan om.