GALA magasin
You Are Reading
Annica Liljeblad: ”Nästa Oscarsklänning kommer att bli än mer vågad och i guld för då vinner vi”
0
Intervju

Annica Liljeblad: ”Nästa Oscarsklänning kommer att bli än mer vågad och i guld för då vinner vi”

Annica Liljeblad

Karismatiska skådespelaren Annica Liljeblad minns vi som populär TV-hallåa och programledare på SVT och TV4. Men så mitt i livet drabbades hon av en djup livskris och försvann från tv-rutan. Så småningom kom hon tillbaka – som skådespelare. För GALA berättar Annica om stödet från familjen, Oscarsgalan och vem av Hollywoodstjärnorna som imponerat på henne mest.

Annica Liljeblad hamnade i en livskris när barnen blev stora och hon kände att hon inte längre behövdes som mamma. Annica beskriver det som att hon försvann i ett djupt svart hål. Men så småningom tog sig hon sig ur livskrisen och valde då att följa sin livslånga dröm och sadla om. Så sagt och gjort. 2012 utbildade hon sig till skådespelare. Sedan dess har Annica bland annat medverkat i filmer som ”The Square” (som nominerades till Guldpalmen i Cannes 2017 och Oscar för bästa internationella långfilm 2018), Justine Batemans debutfilm ”Violet” tillsammans med stjärnor som Olivia Munn och Justin Theroux, Greg Pritikins film ”Swedish Erotica” med Richard Roundtree och Adam Goldberg och dessutom i nyfilmatiseringen av klassikern ”Black Beauty” med bland andra Kate Winslet. I Sverige har hon bland annat medverkat  i TV-serierna ”Fartblinda”, ”Solsidan”, ”Partisan” och ”Maria Wern”.

År 2019 flyttade Annica till Los Angeles där hon har mött många av de riktigt stora filmstjärnorna. Både i jobbsammanhang och på röda mattan. I år är inte Oscarsgalan sig lik så vi ber Annica berätta om hur det var, då innan pandemin bröt ut i världen.

Snart är det dags för Oscarsgala igen. Vilket är ditt starkaste minne från Oscarsgalan när du var där i samband med filmen ”The Square”?

– Färden i den stora svarta limousinen till Dolby Theatre tillsammans med Ruben (Östlund) , Elisabeth (Moss) och Claes (Bang) – det var fnissigt som på en skolresa och alla var vi på väg till vårt livs första Oscarsgala.

Var det som du förväntat dig?

– Ja, som en glamourös modevisning men där de internationella superstjärnorna var förvånansvärt nyfiket inkluderande även till dom de inte kände sedan tidigare, till exempel mig.

Annica Liljeberg
Annica Liljeblad på väg till galornas gala tillsammans med filmregissören Reuben Östlund då filmen ”The Square” var nominerad till en Oscar.

Någon överraskning?

– Att ”The Square” inte vann en Oscar.

Är galan lika glamourös som den ser ut att vara på tv?

– Ja, utanför på röda mattan är allt glamour. Inne i salongen är det en avspänd och in i minsta detalj professionell produktion att njuta av.

Annica Liljeberg

Om du hamnar på Oscarsgalan igen med någon av dina kommande filmer, vilken typ av klänning skulle du välja då och vem skulle få designa den om du får välja fritt?

– Jag fick så otroligt mycket beröm för den klänning Christer Lindarw designade åt mig och som Thalia sedan sydde upp, så det samarbetet vill jag gärna återuppta. Nästa klänning kommer att bli än mer vågad och i guld för då vinner vi.

Du har givetvis varit på många andra glammiga galor under din tid i USA. Vad har Sverige att lära när det gäller galapremiärer? – Vi i Sverige kanske borde våga visa mer glädje över att få vara med i de här priviligierade sammanhangen och våga prata med och lära känna nya bekantskaper. Det är både själsligen stimulerande och det kan leda till nya spännande samarbeten.

Vem av alla Hollywoodstjärnor du mött har imponerat på dig mest och varför?

Antonio Banderas, han har en så djup och filosofisk sida och är så trygg i sig själv att han delar med sig av den. Vi pratade i 45 minuter om livets förgänglighet och hade inte Pedro Almodovar avbrutit oss hade vi säkert suttit kvar ännu.

Annica Liljeblad
Foto: Maria Östlin

Du har berättat i intervjuer att du hamnade i ett djupt svart hål och så småningom lyckades kravla dig upp och få livet att vända. Hur gjorde du?

– Jag lyckades vända tomheten till ilska och den kraften gav mig styrka att fatta en rad modiga beslut.

Vilket tips skulle du vilja ge andra som fastnat i en negativ spiral?

– Små förändringar gör ingen skillnad – gör en drastisk förändring redan idag! Våga välja bort människor i din omgivning som inte bygger dig på ett ärligt och omtänksamt sätt.

Efter succén med The Square lämnade du familjen hemma i Sverige och flyttade över till USA för att göra filmkarriär. Hur lyckades du få din make att gå med på det?

– Jag har den stora lyckan att leva i ett äktenskap där det är självklart att vi stöttar och ger näring åt varandras drömmar.

Har din relation med familjen ändrats sen du fick följa din dröm att blir skådespelare?

– Den glädje jag nu upplever omvandlas till positiv energi som min familj också mår bra av. Och våra döttrar har inspirerats att göra aktiva val i livet.

Nu är du hemma i Sverige eftersom inspelningarna av en film som du har huvudrollen i har skjutits upp på grund av pandemin. Vad gör du i väntan på att få åka tillbaka till USA och filma igen?

– Jobbar med acting coaches, spelar in för svenska TV-serier, producerar så kallade self tapes och tränar kondition och muskler.

Kan du avslöja något om din roll i filmen – eller om filmen?

– Det blir min första huvudroll i en amerikansk film. I rollen som neuropsykolog tar jag mina patienter till ett övergivet sjukhus där de får rekapitulera sina upplevelser av att ha blivit bortförda av aliens … En inte helt odramatisk SciFi-historia som baseras på vetenskapliga studier av verkliga händelser.

Vilken av de roller som du har spelat har varit mest du och varför?

– Det är en bit av mig i varje roll. Det är vad som gör det så lätt för mig att leva rollen istället för att spela den.

Hur ser din största dröm ut idag?

– Att bli nominerad till en Oscar för bästa kvinnliga huvudroll.

Vem skulle du helst se i huvudrollen om det gjordes en film om ditt liv?

Happy Jankell och Moa Gammel eller, om den produceras efter att jag fått min Oscar, Elle Fanning och Kate Winslet.

Annica Liljeblad och Micael Bindefeld.
Annica Liljeblad välkomnas på röda mattan här hemma i Sverige av Micael Bindefeld.

Ett urval filmer och tv-serier som Annica medverkat i:

Black Beauty, Solsidan, Violet, Fartblinda, The Square, Maria Wern, Den inre cirkeln, Rituals, Open doors, People in Cars, Paraknas, Jordskott, Tjuvjagaren, , Jag alskar dig, Partisan, , Arne Dahl, Emmas Hus, Beck. 

Annica Liljeblad
Foto: Juliana Wiklund

Av: Petra Lindell

Foto: Juliana Wiklund, Maria Östlin och privata bilder