GALA magasin
You Are Reading
Mian Lodalen ger hemlig kärlekshistoria liv i nya romanen ”Lisa och Lilly”
0
Boktips

Mian Lodalen ger hemlig kärlekshistoria liv i nya romanen ”Lisa och Lilly”

Mian Lodalen

Homosexuellas livsvillkor i Sverige under de senaste hundra åren uppmärksammas i ny romansvit av Mian Lodalen. Kärleksromanen Lisa och Lilly är den första av tre böcker, som alla baseras på verkliga historiska fall.

Mian Lodalen:
– Mig veterligen finns det inte så många samkönade kärlekshistorier som utspelar sig i Sverige runt 1910. Vikten av att veta sin historia kan inte underskattas och redan nu har boken beställts in som klassuppsättningar och som studieunderlag på högskolor. Det är roligt och bra. Genom att ge paret skönlitterärt liv, hoppas jag ha givit Lisa och Lilly något slags upprättelse.

I boken får vi följa dessa två unga arbetarkvinnor och deras magnetiska och förbjudna förälskelse – som blev deras död. I september 1911 hittades deras sammanbundna kroppar i Hammarby sjö. De hade fyllt fickorna med stenar och lämnat ett kort avskedsbrev. I den här romanen får vi följa deras liv året innan de bestämmer sig för att avsluta sina liv.

– Jag ramlade över den här historien när jag för många år sedan gjorde research för ett annat manus. Bland andra skrev Per-Anders Fogelström att bakgrunden till detta då uppmärksammade självmord skulle vara att bägge flickorna var gravida och i sin desperation valde att gemensamt ta livet av sig. Någonting i den förklaringen stämde inte och sedan dess har jag velat skriva om dem. Lisa och Lilly står staty som ”Systrarna” på Mosebacke torg och det har liksom skavt i mig i över tio år. Nu fick jag äntligen utrymme och tid att borra ner mig i den här historien, säger Mian Lodalen.

Foto: Elisabeth Ohlson