GALA magasin
You Are Reading
Nina Zanjani spelar Yerma på Dramaten
0
Musik & Teater

Nina Zanjani spelar Yerma på Dramaten

Dramaten öppnar Stora scenen den 1 februari med Federico Garcia Lorcas klassiska drama Yerma. Det belgiska stjärnskottet Lisaboa Houbrechts regisserar för första gången i Sverige och gör en vacker, kraftfull och nyskapade uppsättning där även författaren själv tar plats på scen. Lorcas pjäs handlar om Yerma som varit gift i två år och drömmer om att bli mamma, en dröm som hennes make Juan inte verkar dela. Yerma spelas av Nina Zanjani och övriga medverkande är Elle Kari Bergenrud, Ellen Jelinek, Elin Klinga, Christopher Lehmann, Hulda Lind Jóhannsdóttir, Razmus Nyström och Christoffer Svensson.

Yerma har varit gift i två år och drömmer om att få barn. Hon är som besatt av tanken och överallt runt omkring henne växer magarna på andra nygifta kvinnor. Hon börjar tvivla på maken Juans drivkrafter. Vad vill han egentligen? Situationen håller på att driva henne till vansinne, men så länge han lever finns det hopp. Juan har det inte heller lätt och söker stöd hos författaren Lorca som i Lisaboa Houbrechts bearbetning tar plats på scenen.

Lisaboa Houbrechts, född 1992, är ett av den samtida europeiska teaterns mest spännande namn och har hyllats för sina utrycksfulla uppsättningar som rör sig fritt mellan teater, opera och bildkonst. Hon är också en av flera konstnärliga ledare för Toneelhuis i Antwerpen och gjorde nyligen en uppmärksammad Medea på Comédie-Française i Paris. Med sig till Dramaten har hon ett internationellt konstnärligt team bestående av den franska scenografen Clémence Bezat, den belgisk-malinesiske modedesignern Oumar Dicko och de belgiska kompositörerna Bert & Stijn Cools som skapar musik i samarbete med den litauiske sångerskan Indrė Jurgelevičiūtė och en kör.

Federico García Lorca (1898-1936) var en spansk poet, dramatiker, regissör och teaterchef, som bland annat var nära vän och samarbetade med Salvador Dali. Lorca var homosexuell och på sin tid en kontroversiell person som förföljdes och mördades av nationialister, möjligen på grund av sin läggning. Yerma hade urpremiär 1934 och är den andra delen i den landsbygdstrilogi Lorca fullbordade strax innan sin död.

Foto: Dramaten