GALA magasin
You Are Reading
”P3 Din Gata” bjuder in hiphop-Sverige
0
Musik & Teater

”P3 Din Gata” bjuder in hiphop-Sverige

Din gata P3

I år fyller den populära Malmö-radiokanalen ”P3 Din Gata” 15 år och firar med att fullt ut bli Sveriges Radios hiphop-kanal med expertis inom såväl den svenska som den internationella rap-scenen. Från den 25 januari utökar kanalen sitt redaktionella område och får in tre nya programledare – musikjournalisten Petter Hallén och dj:n Assia Dahir sänder från Stockholm respektive Göteborg. Och Malmö förstärks med Daniel ”Kaleevi” Kaleebi som sänder tillsammans med Erika Nielsen. Dessutom laddar kanalen med helt nytt innehåll i form av live-sessions, djupgående artistintervjuer, freestyles och DJ-shower.

– Det har alltför länge funnits ett stort hål i public service bevakning av Sveriges största och mest relevanta musikstil. Det är dags att vi fyller det nu, och jag är stolt och full av pepp inför att få vara med och ge den här musiken den uppmärksamhet, det intresse och den bevakning som den förtjänar, säger Petter Hallén.

I samband med den geografiska utökningen startar tre nya program – God Morgonshowen, Stationen och Mixen.God Morgonshowen sänds från Malmö och leds av den tidigare artisten och rap-konnässören Daniel Kaleebi samt Din Gatas kanske mest välkända röst – programledaren och Malmöiten Erika Nielsen. Tillsammans bjuder de på aktuella nyheter från hiphop-världen, anekdoter från hiphopens historia, exklusiva låt-premiärer och intressanta gäster.

Stationen sänds dagtid från Stockholm och fokuserar på djupgående artistintervjuer. Programmet leds av musikjournalisten Petter Hallén som bevakat den svenska hiphop-scenen i över 10 år och bland annat lett podden Vad blir det för rap?

Kvällsprogrammet Mixen leds av dj:n och meme-queen Assia Dahir som med sitt imponerande öra gjort sig ett namn inom den svensk hiphop-klubbscenen. I Mixen presenterar hon tillsammans med gäster den hetaste hiphop-musiken just nu.

Utöver de nya programmen i radio kommer P3 Din Gatas sociala medier-plattformar laddas med live-sessions från studion i Malmö, videosamtal med stora internationella rappare, freestyles och exklusiva poddar. I framtiden planerar kanalen även att arrangera hiphop-event runt om i Sverige såsom konserter och publika live-radiosändningar.

”Din Gata” startade i Malmö 2006 som en radiokanal med främst unga lyssnare och lokalt samhällsfokus där hiphop-musiken gick som en röd tråd genom sändningarna. Under åren har musikgenren växt till att nu vara världens mest populära och kanalens huvudfokus.

– Är man ett fan av Din Gata så är man ett fan av svensk hiphop och genren förtjänar den här utvecklingen som vi nu erbjuder med nya ”P3 Din Gata”. Men Malmö förblir den enda plats i Sverige där ”P3 Din Gata” kan höras när du till exempel sitter i en taxi och lyssnar på vanlig FM medan övriga Sverige når kanalen via webben. Och det känns viktigt eftersom det var här allt en gång började och här hjärtat fortfarande finns, säger kanalproducent Amel Suljevic.

”P3 Din Gata” har premiär 25 januari och sänds på 100,6 i Malmö med omnejd, på Sveriges Radios hemsida eller i Sveriges Radio Play.