GALA magasin
You Are Reading

Musslor à la Roger Moore

0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Musslor à la Roger Moore

Dagen då Roger Moore och jag lagade maten ihop, tillhör mina starkaste matminnen. Roger Moore gillade svenska humrar, havskräftor, ostron och räkor.Han var duktig på att skala skaldjur och hacka persilja & dill och basilika, som han tyckte gifte sig fint med skaldjuren.

Vi skulle också laga musselsoppgryta tillsammans och han undrade om jag haft musslorna i mjölk över natten? “Milk makes them big, fat and juicy in the morning”, förkalarade han. (Mjölken gör dem stora, feta och saftiga till nästa morgon)

Det hade jag inte, men han tyckte att Musselgrytan blev fantastisk god ändå. Musslorna à la Roger Moore har jag sedan dess lagat ofta på Nyårsafton.

Musslor à la Roger Moore

Tips Musslor är prisvärd lux. Satsa lite extra på tillbehör, så att rätten känns extra festlig. Stansa hjärtan av vanlig formbröd (eller klipp med sax), stek i smör och toppa med färskriven parmesan.

Den som vill, kan byta ut vatten mot grädde, med Roger Moore valde den smala linjen,

Till 2 pers:

Musslor:

1 chili

1 msk olivolja

1 kg färska musslor

Buljong:

2-3 schalottenlökar

2 vitlöksklyftor

2 salladslökar

1 stor kvisttomat

3 msk olivolja

1 hönsbuljongtärning

3 dl vittvin, gärna matlagningsvin

3 dl vatten

Till servering och garnering:

2 msk hackad persilja

nymalen svartpeppar

krutonger, se recept nedan

romesco, se recept nedan

 

Skala och finhacka schalottenlöken och vitlöken. Skala och hacka salladslöken. Skär tomaten i klyftor.

Fräs schalottenlöken i oljan ca 3 minuter. Tillsätt vitlöken och salladslöken och fräs ca 3 minuter. Tillsätt tomaten och rör i smulad buljongtärning. Blanda i hälften av vinet och koka ca 5 minuter. Tillsätt vattnet och koka ca 10 minuter. Håll buljongen varm.

Hacka chilin. Fräs den i oljan i en stor kastrull som rymmer alla musslor, när de öppnas, ca 1/2 minut. Tillsätt resten av vinet och koka upp. Lägg i musslor och koka dem i vinets ångå under lock tills dem öppnar sig, 5-10 minuter. Skaka kastrullen då och då. Häll över den varma buljongen och koka ca 5 minuter. Toppa med persiljan. Peppra.

Servera med parmesankrutonger och romesco.

Parmesankrutonger

Till 4-8 krutonger:

4-8 skivor formbröd

smör till stekning

färskriven parmesan

Gör så här:

Stek brödskivorna gyllengula i smöret och ta ut hjärtformade krutonger med t ex pepparkaksmått. Lägg krutonger på ett fat och strö över parmesan.

Romesco

Till 4 pers:

1 1/2 dl grillad strimlad paprika på burk, avrunnen

1 skiva lantbröd, gärna dagsgammal

8 sötmandelkärnor utan skal, finhackade

salt, peppar

Gör så här:

Mixa ihop paprika och bröd. Lägg röran i en skål. Blanda i mandel. Smaka av med salt och peppar.

Stylad och lagad av mig, bakom kameran Eva Hildén.

 

 

Dela gärna
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •