GALA magasin
You Are Reading
Min finaste Julkaka!
0
Blogg - Lena Söderström

Min finaste Julkaka!

Men den här vackra kakan vill jag önska er alla en glad andra Advent.

Hoppas att ni mår bra! Och hoppas att ni vill baka kakan!

Det här är mitt favoritrecept sedan många år tillbaka. Kakan blir väldigt god och fin med sin garnering a v kanderade apelsinklyftor och sockrade rosmarinkvistar. När min son var liten, tyckte han att det var roligt att doppa rosmarinkvistarna i socker. Att slicka i sig rester av den sött-salta frostingen, som fanns kvar i bunken var också populärt.

Just den kakan har jag bakat till många glöggkalas. O, här dofter det underbart, brukade mina gäster säga.

Nu är det andra tider och denna gång har jag bakat den speciellt till er!

(Bakom kameran var Eva Hildén)

Julkakaka med frosting och kanderade apelsinklyftor

Till 8 bitar:

2 st fina apelsinkakor, se recept nedan

Apelsinklyftor:

1 apelsin

4 msk strösocker

4 msk vit baksirap

Frosting:

3 msk smör

1 msk strösocker

2 msk ljus muscovadosocker

2 msk ljus baksirap

1 dl creme fraiche

400-450 g florsocker

2 krm flingsalt

Till garnering:

rosmarinkvistar

florsocker

Gör så här:

Kanderade apelsinklyftor: Dela apelsinen och skär den i skivor.

Mät upp socker och sirap i en släpplättpanna. Sjud under omrörning tills sockret smälter. Lägg i apelsinskivorna och koka ca 5 minuter. Apelsinskivorna är färdiga när sirapen tjocknar och apelsinskal skiftar färg, mörknar. Ta pannan från värmen och låt apelsinerna svalna.

Frosting: Smält smöret i en liten släplättstekpanna. Rör i strösocker, muscovadosocker och sirap, rör om tills sockret smälter. Rör i creme fraiche. Häll massan i en bunke, sikta i florsockret och blanda ihop under kraftig omrörning. Låt svalna, men inte kallna och stelna.

Lägg 1 kaka på ett serveringsfat. Bred på hälften av frostingen. Lägg på den andra kakan och bred på resten av frostingen. Garnera med kanderade apelsinklyftor. Toppa med rosmarinkvistar och pudra över florsocker.

 

 

Fin apelsinkaka

Kakan blir extra fin om du ”bröar” formen med mandelspån. Men det går också bra att använda vanligt ströbröd.

Till 1 kaka, 6-8 bitar

Tid: 15 minuter + ca 40 minuter i ugnen + tid att svalna

1 släpplätt eller aluminiumform 1, 5 liter

1 msk smör till formen

ca 1 dl mandelspån

Kaka:

150 g smör, rumsvarmt

2 dl socker

2 ägg

finrivet skal av 1 vältvättad apelsin

0,5 dl färskressad apelsinsaft

3 dl vetemjöl

1 tsk bakpulver

Sätt ugnen på 175º. Smörj en släpplätt- eller aluminiumkakform. Häll i mandelspån och skaka formen så att mandeln täcker botten och kanter.

Rör smör och socker poröst, använd elvisp. Vispa i ett ägg i taget. Smaksätt med apelsinskal. Häll i apelsinsaften och blanda ihop.

Rör ner mjölet blandat med bakpulvret och blanda noga. Häll smeten i formen.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 40 minuter, eller tills kakan är genomgräddad, känn med provsticka. Låt kakan svalna något i formen innan den stjälps upp.