GALA magasin
You Are Reading
Äppelfocaccia med honung, basilka och rosmarin
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Äppelfocaccia med honung, basilka och rosmarin

Kära vänner!

Jag har nog aldrig bakat så mycket som nu! Alla presskonferenser, provsmakningar, tester, restauranginvigningar, konserter och middagar med kollegor och vänner är inställda. Eller körs på distans.  Året ut! Helt plötsligt har jag extra tid.

Imorse, fick jag lust att baka ett bröd. Jag mindes min farmor. Hon började alltid dagen med att göra en deg. Sedan bakade hon allt möjligt av den, bullar, längder, piroger,

Efter ett tag hittade jag en bild och ett recept: Äppelfocaccia med honung och örter. Och jag älskar den här bilden!  Den gjorde jag tillsammans med fotografen Eva Hildén några år sedan. Visst är den vacker som en tavla? Svenska rödskaliga äpplen med det vackra namnet Ingrid Marie och fina örter på ett gyllene bröd…

Snart fylls mitt kök med underbara dofter av nybakat. Hoppas att du också vill baka idag. Eller en annan dag!

Tips: Spara gärna receptet till Julbak! Brödet kan också frysas in.

 

Äppelfocaccia med honung och örter

Tänk på att du behöver durumvete till det här brödet. Rosmarin och basilika kan bytas ut mot t ex salvia.

1 bröd 1 tim 30 min

 

1/4 pkt färsk jäst, ca 12,5 g

3 dl vatten, 37º

1 tsk salt

1 msk flytande honung

1 msk olivolja

2 dl durumvete

4 1/2-5 dl vetemjöl + möjl till utbakning

1-2 röda äpplen, gärna Ingrid Marie

rosmarinkvistar

basilikablad

1 msk flingsalt

 

Blanda jäst och vatten, tills jästen löser sig. Blanda i salt, honung och olja. Blanda i durumvete och vetemjöl i omgångar. Arbeta degen smidig för hand ca 10 minuter eller i maskin ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt ca 50 minuter.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord, forma den till en bulle och kavla ut till en rektangulär platta, ca 25 cm x 35 cm. Lägg den på en plåt med bakplåtspapper. Toppa med äpplen skurna i tunna skivor, rosmarinkvistar, basilikablad och flingsalt. Låt jäsa utan bakduk ca 30 minuter.

Värm ugnen till 175 grader.

Grädda i nedre delen av ugnen ca 20 minuter eller tills brödet är genomgräddat, känn med provsticka. Låt focaccia svalna på ett galler utan bakduk.