GALA magasin
You Are Reading
Peter Jihde i ny unik dokumentär
0
Film & TV

Peter Jihde i ny unik dokumentär

Peter Jihde

I år har det mesta satts på paus på grund av covid-19. Så även Diabetesgalan som skulle ha gått av stapeln för fjärde året i rad. På Världsdiabetesdagen den 14 november kommer i stället en rykande färsk dokumentär med Peter Jihde att visas. I Leva utan att dö – pandemin med diabetes träffar han personer med diabetes i hela Norden och hur det är att tillhöra en riskgrupp för corona.
– Det är den viktigaste resa jag har gjort, säger Peter Jihde.

Diabetesgalan skulle bli större än någonsin tidigare och breddas till att engagera hela Norden. Men covid-19 satte stopp för de planerna då personer med diabetes tillhör en riskgrupp. Istället har Peter Jihde på uppdrag av stiftelsen Beat Diabetes gjort en dokumentären Leva utan att dö – pandemin med diabetes som kommer att sändas den 14 november på Världsdiabetesdagen. Till skillnad från de första två åren blir dokumentärserien Leva utan att dö denna gång endast ett längre specialavsnitt med temat hur covid-19 påverkat de drabbade i Norden.

I dokumentären beger sig Peter Jihde runtom i Norden för att möta de drabbade som försöker leva utan att dö mitt i en pågående pandemi.

Linda i Norge berättar om hur det var att jobba som akutsjuksköterska när pandemin bröt ut samtidigt som hon själv lider av diabetes typ 1.

Ebba i Finland isolerades av jobb och vänner på grund av sin diabetes typ 1, men själv har hon väldigt svårt att se sig som riskgrupp.

Line i Danmark tog pandemin som en väckarklocka och har börjat träna och äta bättre för att sköta sin diabetes typ 2 och ge sig själv så stora chanser som möjligt om viruset slår till. Helle i Danmark har levt isolerad i månader på grund av sin ålder och diabetes typ 2.

Katarina i Sverige förlorade sin älskade man Peter till covid-19. Nu försöker hon leva med sorgen och saknaden. Mats i Sverige låg i veckor på intensiven. Hans döttrar trodde att han skulle dö. Konrad är islänning i Stockholm. Hur är det att leva i ett hårt coronadrabbat land när släkt och vänner sitter hemma på Island och oroar sig?

– Alla har vi mött stora utmaningar det senaste året. Men för oss med diabetes har de varit större än för många andra. Det har verkligen gällt att leva utan att dö, säger Peter Jihde.

Leva utan att dö – pandemin med diabetes sänds den 14 november på Viaplay, Viafree och TV3 i samarbete med Beat Diabetes Foundation, ett initiativ som grundades av NENT Group tidigare i år. I samband med den svenska sändningen sker en insamling till Barndiabetesfonden.

 

Foto: Karin Törnblom/TV3