GALA magasin
You Are Reading
Lucka 19: Het metropol med ordning och reda
0
Blogg - Nicole Schulman

Lucka 19: Het metropol med ordning och reda

Singapore (latitud 1)

Ta sig hit: Inga direktflyg just nu men de flesta större bolag tar dig hit på ca 16 timmar med en mellanlandning.

Trestjärniga hotell från ca 700 SEK.

När: Extremt varmt och fuktigt året runt. Januari är den ”svalaste” månaden vilket kanske kan var till fördel för en nordisk besökare.

Den här stadsstaten, tillika Asiens näst minsta land (efter Maldiverna), är så nära ekvatorn vi kommer i den här resekalendern. Imorgon beger vi oss till södra halvklotet. Det är något fascinerande med hur människor jorden runt övervinner klimat och natur. Här i norr lyckas vi fortleva trots mörker och tidvis mycket kyla. Singapore borde vara täckt av djungel men här har man istället lyckats anlägga en toppmodern storstad med alla bekvämligheter. Singapore har länge varit en viktig hamn och omnämns första gången redan på 200-talet. Det var dock på 1800-talet när platsen blev brittisk koloni som den började växa till den stad som finns idag, och som nu har skyhög levnadsstandard och låg brottslighet. Här saknas det lite ruffiga och enkla som man kan hitta i Kuala Lumpur, tre-fyra timmars körning norröver. Liksom där är befolkningen huvudsakligen en sammansättning av kineser, malajer och indier, men med fler kineser.

Singapore är precis lika rent som ryktet säger. Stränga lagar mot nedskräpning råder. Det är till och med förbjudet att ta in tuggummin i landet, men detta kontrolleras inte så noga. Så länge du inte slänger dem på gatan riskerar du knappas arrest. Här finns många bra, enkla restauranger med plastmöbler på gatan. Bord och trottoar är lika rena, det vill säga skinande rent. Att landet hittills klarat coronapandemin med bravur (29 dödsfall till dags dato, totalt!) kommer inte som någon överraskning. Detta med restriktioner men utan någon total nedstängning. Här är standarden på det mesta hög och jämn, vilket gör det till ett mindre prisvärt land än grannen i norr. Men är man känslig mot smuts och minsta tecken på misär är detta den perfekta introduktionen till ett tropiskt land. Det finns till och med stränder om man vill ha mer av en solsemester. Har dock inte besökt någon av dem själv, än.

Många Kinainspirerade gatuvyer i Singapore, men också hinduiska tempel (se inläggets huvudbild).
Man behöver aldrig gå hungrig här. Massa god mat överallt!