GALA magasin
You Are Reading
Lucka 7: Kanadas tredje största stad
0
Blogg - Nicole Schulman

Lucka 7: Kanadas tredje största stad

Vancouver, Kanada (latitud 49)

Ta sig hit: Ca 10 timmars flyg från Paris, Amsterdam, Frankfurt eller liknande. Inga direktflyg från Sverige. Jag kom dit via båt från Alaska, men det är bevisligen en omväg!

Trestjärniga hotell i centrum 700 – 1 000 SEK

När: Aldrig riktigt kallt, men rått och regnigt på vintern så helst April till Oktober.

Vid första anblicken liknar Vancouver många andra amerikanska städer, med sina skogar av skyskrapor blandat med lägre bebyggelse och breda vägar. Men den utmärker sig genom att ständigt hamna på topplistorna över världens bästa städer att bo i. I en undersökning från förra året rankas den bäst i hela Amerika och tredje bäst i världen. En av de faktorer som bidrar till den prisade trivseln är nog att staden är omgiven av vatten på alla håll och kanter: I norr av fjorden Burrard inlet och i söder av Fraserfloden. Sedan är det också relativt nära till natursköna Vancouver Island och till skidorten Whistler. För att inte nämna alla fina parker och marinan mitt i stan. Dessutom behöver man aldrig gå långt förrän man snubblar över ett mysigt café eller rolig butik. Det är kommerstätt och mångkulturellt, vilket bland annat visar sig på alla restauranger med kök från hela världen.

Trots att 90 procent av Kanadas befolkning bor inom 10 mil från den amerikanska gränsen känns länderna ibland som om de ligger ljusår från varandra. Min personliga käpphäst är att jag saknar uteserveringar i USA. Till och med i varma städer som LA och för att inte nämna San Francisco måste man leta ihjäl sig innan man hittar en endaste stol i solen. Kanadensarna har en annan inställning. Varhelst det är möjligt har man servering även utomhus. Följaktligen vimlar Vancouver av större och mindre uteserveringar. En annan kanadensisk usp är att all typ av brottslighet är betydligt lägre här. I Seattle bara fyra timmar från Vancouver, fick vi springa gatlopp sedan vi råkat komma in i ”fel” område. I Vancouver finns mig veterligen inga ”fel” områden alls. Åtminstone inte inom gångavstånd från centrum. Sedan är tempo, stämning och mentalitet en helt annan i Kanada. Man tar det lite lugnt, intresserar sig för sina medmänniskor och de flesta är genuint trevliga, inte bara för dricksens skull!

Var betar kanadagässen om inte i Kanada så klart! Detta ser kanske ut att vara på landet men är en stor park mitt i stan.
Småbåtshamnen Burrard Civic Marina i septemberdimma.