GALA magasin
You Are Reading
Lucka 18: Billig lyx i tropikerna
0
Blogg - Nicole Schulman

Lucka 18: Billig lyx i tropikerna

Kuala Lumpur, Malaysia (latitud 3)

Ta sig hit: Inga direktflyg från Stockholm, men bland annat Quatar, Emirates, Turkish och Malaysia Airlines har flyg med ett byte och därmed total restid på 16-17 timmar.

Trestjärniga hotell från 200 SEK.

När: Monsunperiod oktober till mars, torrast men långt ifrån torrt under sommarmånaderna. Runt 30 grader året runt.

Malaysias huvudstad började växa fram under slutet av 1800-talet. Den växer fortfarande snabbt men någon megastad är det inte än. I stadskärnan bor strax under två miljoner och i storstadsområdet uppemot sju. Här ska man passa på att bo bra. Det finns enkla hotell för runt hundringen men varför plåga sig med dessa när femstjärniga Hilton har rum för runt 400 och Ritz för 1 000. Lite av detta kan vara en coronaeffekt, (kollade priserna idag på hotels.com) men mycket dyrare är det inte i normala fall heller. Kommer man bort från det allra billigaste hotellsegmentet är standarden och servicen dessutom extremt hög. En hotellpool är nära nog standard. Ofta ligger dessa pooler högt upp i någon skyskrapa. Utsikten ingår!

Mat, dryck och shopping är inte lika chockerande billiga som hotellen men ändå prisvärt. Kuala Lumpur har historiska influenser från både Kina och Indien och detta manifesterar sig så klart även i matkulturen. På senare år har staden blivit mer och mer internationell med gästarbetare från hela världen, så det är kanske inte så konstigt att vi även hittar några utmärkta tapasrestauranger. Det här är överlag en sådan där stad där man inte riktigt vet var man befinner sig. I tropikerna är tydlig, på grund av vädret; de häftiga skurarna, hettan och åskvädret. Samma tid varje dag kommer en hög knall som får oss att tappa andan. Men sen kan man sitta i en brittisk pub och dricka avslagen öl och titta på fotboll, äta på trånga gatuserveringar med kineser, eller på en sofistikerad tapasrestaurang med ett glas utsökt vin, eller för den delen gå i ett shoppingcentrum med samma butiker som hemma, och samma vidsträckta foodcourts som i USA. De största religionerna här är islam och buddhism. Dit bekänner sig drygt 40 respektive drygt 30 procent av befolkningen, men förutom en del vackra moskéer, tempel och kyrkor här och var är detta en utpräglat sekulär stad.

Utsikten från frukostmatsalen på utmärkta lägenhetshotellet Lanson Place Bukit Ceylon
Takpooler och spektakulära utsikter behöver man inte leta länge efter i KL.