GALA magasin
You Are Reading
Lucka 16: Latinamerikanernas karibiska pärla
0
Blogg - Nicole Schulman

Lucka 16: Latinamerikanernas karibiska pärla

San Andrés, Colombia (latitud 12)

Ta sig hit: Billiga inrikesflyg från alla större orter i Colombia. Till exempel drygt två timmar från Bogota eller drygt en timmes flyg från Cartagena.

Trestjärniga hotell från ca 900 SEK, lägenheter något billigare.

När: Januari till maj, sen börjar regnperioden, men behaglig temperatur året runt.

Denna karibiska ö ligger ungefär 75 mil utanför Colombias fastland och närmsta land är egentligen Nicaragua. Ursprungsbefolkningen är en blandning av européer och afrikaner. Här pratar man engelska i betydligt högre utsträckning än i fastlandscolombia. Turisterna är dock nästan uteslutande latinamerikaner. Bland besökarna hör vi inga andra språk än spanska. En stor del är argentinare. Ser du någon med en kokosnötsformad tekopp i ena handen och en termos med varmt vatten i den andra är det troligen en argentinare. De går nämligen runt och dricker sitt speciella ”te”; mate, varhelst de är.

Turisttrycket är ganska högt på detta tropiska paradis. Är man ute efter lugn och stillhet kan man istället bege sig till grannön Providencia. Den är dock mer svårtillgänglig med ett fåtal flighter eller båtar i veckan, som kostar en slant. En fördel med San Andrés är dess lättillgänglighet, om man är i Colombia det vill säga. Flyget hit kostar då bara några hundralappar och livet här är också hyfsat prisvärt, speciellt om man jämför med resten av Karibien. Dessutom är stränderna och det blåa vattnet osedvanligt vackra. Kritvitt och azurblått runtom hela ön. Det är trångt på sina ställen men inte alls omöjligt att hitta en egen strand. Ett riktigt äventyr är de båtutflykter som fraktar turister ut till mindre öar, ibland inte mer än sandbankar, utanför själva San Andrés. Ett måste att ha med sig på dessa är vattentäta påsar till mobiltelefonerna. Det blir rejält blött, både i och utanför de snabba båtarna. Å andra sidan är vyerna fantastiska och vattnet ständigt ljummet. Att ta med egen snorkel är ett annat tips. Den som inte vill blöta ner sig i onödan kan istället ta buss eller taxi runt ön för att hitta en badvik där man kan spana ut över något av de många skeppsvrak som omger ön.

Det är inte lätt att navigera de grunda vattnen utanför ön. Det vittnar de många vraken om.
Ger man sig ut på egen hand och inte är rädd för lite klippor är det lätt att hitta en egen kustremsa.