GALA magasin
You Are Reading
Dags för revansch i ”Sverige mot Norge!”
0
Film & TV

Dags för revansch i ”Sverige mot Norge!”

Sverige-Norge

Den 12 januari är det premiär för den andra säsongen av Sverige mot Norge på TV4, där bland annat den svenska supertalangen Frida Karlsson ställs mot norska legendaren Marit Bjørgen.
– Tävla är det bästa som finns. Att få bryta av sommarträningen med att tävla, denna gång utan skidor på fötterna, går helt klart in på topplistan av det roligaste jag varit med om hittills i mitt 21-åriga liv, säger Frida Karlsson.

Den 12 januari ska de svenska och norska vintersportsgiganterna inom längdskidor och skidskytte på nytt göra upp, när den andra säsongen av tävlingsprogrammet Sverige mot Norge har premiär på TV4. Första säsongen vanns av det norska laget med Therese Johaug och Petter Northug i spetsen.

Den här säsongen är Petter Northug programledare tillsammans med den svenske skidlegendaren Gunde Svan. Tillsammans kommer de att leda svenska och norska vinteridrottsstjärnor genom lagtävlingar, individuella stafetter och dueller. För vinnarna i varje tävling väntar viktiga poäng som kan bli avgörande i finaltävlingarna och för förlorarna väntar ett straff med högt underhållningsvärde.

– Det är alltid lika spännande när Sverige och Norge ska göra upp i tävlingssammanhang. Det bästa med årets säsong är att tävlingarna flyttats från stranden till den fantastiska nya miljön i bergen i Norge. Det var storslaget på ett helt annat sätt och samtidigt var tävlingarna extremt tuffa. Exempelvis hade Teodor aldrig varit så trött som han var efter en av tävlingarna, vilket också kommer synas tydligt i programmet, säger Gunde Svan.

Tävlar för Sverige gör Frida Karlsson, Teodor Peterson, Emil Jönsson Haag och Anna Jönsson Haag. De möter Norge med åttafaldiga OS-guldmedaljören Marit Bjørgen, Martin Johnsrud Sundby, Tarjei Bø och Ingrid Landmark Tandrevold. Förutom att se deltagarna göra upp i riktigt tuffa dueller ges tittarna också möjligheten att bekanta sig bättre med skidstjärnorna när de båda lagen samlas vid middagsbordet för samtal och aktuella teman från idrottarnas karriärer.

– Sverigekläderna bar vi lika stolta som alltid. Tillsammans med Teodor (Peterson), Anna (Jönsson Haag) och Emil (Jönsson Haag) skulle jag med hela nationens ära på spel ställas mot lillebrorsan Norge. Jag gillar att ha lite press på mig så det var en go känsla. Vi gick in 110 procent för att vinna alla tävlingarna, men det vi också tar med oss efter denna inspelning är goda vänner för livet, säger Frida Karlsson.

– Självklart tar jag med mig minnen för livet från Sverige mot Norge. Jag utmanades både fysiskt och mentalt, tog flera kamper och sprängde gränser jag själv inte visste jag kunde ta mig över. Ingrid (Landmark Tandrevold) visade attityd och kämparvilja som jag var tvungen att svara på. Att dessutom få utmana Marit (Bjørgen) – en av de största genom tiderna – i duell, läggs på meritlistan, och diskussionerna och samtalen läggs på erfarenhetslistan, säger Frida Karlsson.

Sverige mot Norge har premiär 12 januari klockan 21.00 på TV4 och TV4 Play.

 

Här är deltagarna i Sverige mot Norge:

Sverige:

Frida Karlsson: Guld, silver och brons som 19-årig debutant under längd-VM 2019. Yngsta VM-guldmedaljören någonsin. Utsågs till Årets nykomling och var en del av Årets lag på Idrottsgalan 2020. Anses av många som Sveriges stora framtidshopp inom längdskidor.

Teodor Peterson: Tvåfaldig olympisk silvermedaljör i sprint. Avslutade karriären våren 2020.

Emil Jönsson Haag: 13 individuella världscupssegrar i sprint, två OS-medaljer och två VM-medaljer. Avslutade karriären 2018.

Anna Jönsson Haag: Fyrfaldig OS-medaljör med bland annat guld i Sotji 2014. Vann bragdguldet 2014 efter stafettguldet i OS. Hon har även tagit tre VM-medaljer. Avslutade karriären 2018.

Norge:

Marit Bjørgen: Världens främsta längdskidåkare genom tiderna med makalösa 18 VM-guld och 8 OS-guld och totalt 41 medaljer i VM- och OS-sammanhang. Avslutade karriären 2018.

Martin Johnsrud Sundby: Framgångsrik längdskidåkare med fem OS-medaljer, varav två guld, och nio VM-medaljer, varav fyra guld.

Tarjei Bø: En av Norges mest meriterade skidskyttar med hela 18 VM-medaljer och två OS-medaljer.

Ingrid Landmark Tandrevold: Ung och lovande skidskytt med silver och guld under skidskytte-VM 2019.

Foto: Espen Solli/TV4