GALA magasin
You Are Reading
Lena Endre i internationellt pjäskoncept om klassresor
0
Musik & Teater

Lena Endre i internationellt pjäskoncept om klassresor

Lena Endre

”Tillbaka till Reims” är en pjäs med personliga betraktelser av klass och klassresor som bygger på Didier Eribons självbiografiska bok. För regi står Thomas Ostermeier, en av Europas mest framstående regissörer. I rollerna syns Lena Endre, Jesper Söderblom och rapartisten Parham. Premiär på Lilla scenen den 26 september.

En skådespelerska spelar in en voice over för filmversionen av Didier Eribons bok ”Tillbaka till Reims”, under ledning av en regissör. Snart spiller filmens frågor om klass över och skapar livliga diskussioner även i ljudstudion.

”Tillbaka till Reims” är ett pjäskoncept som tidigare satts upp i England, Tyskland, Frankrike och Italien. Regissören Thomas Ostermeier utgår från det land han arbetar i, och använder de medverkande skådespelarnas biografier som ett verktyg för att ta temperaturen på landet. Och borrar på så sätt ner i det samtida Europas brännande frågor om klass, identitet och samhällsutveckling.

Thomas Ostermeier är konstnärlig ledare för Schaubühne Berlin och har där regisserat ett trettiotal uppsättningar. Den första var Lars Noréns Personkreis 3:1 (Personkrets 3:1) år 2000. Hans pjäser har turnerat över hela världen och 2012 gästade han Dramaten med Lars Noréns Dämonen (Demoner) och 2016 med William Shakespeares Richard III. Thomas Ostermeier är även hedersdoktor vid Göteborgs Universitet. Tillbaka till Reims är den första egna produktionen Thomas Ostermeier sätter upp i Sverige.

En samproduktion med Göteborgs stadsteater, där den får premiär 18 mars 2022, efter ett koncept utvecklat av Schaubühne Berlin.

Foto: Klara G.