GALA magasin
You Are Reading
Urpremiär för prisbelönt pjäs om våld mot kvinnor
0
Musik & Teater

Urpremiär för prisbelönt pjäs om våld mot kvinnor

Dramaten

”Ambulans” är en nyskriven pjäs som griper rakt in i den högaktuella debatten om våld mot kvinnor i hemmet. Pjäsen fick Daniel Sachs dramatikerpris med motiveringen ”för en dramatik som balanserar mellan realism och absurdism … som närmar sig det allvarliga med humor och tar det humoristiska på största allvar.” Urpremiär den 17 september på Målarsalen.

Dramaten
Eva Rexed, Maia Hansson Bergqvist. Foto Sören Vilks.

–Jag vill utforska hur vi människor bearbetar trauman, och vad som kan få oss att läka, säger dramatikern Paula Stenström Öhman som också har regisserat sin egen pjäs.

Paula Stenström Öhman har en bakgrund inom kriminologi och tar ofta avstamp i dokumentärt material, även om pjäserna är fiktiva. Ambulans är en labyrint av skeenden som utspelar sig i en slags kollektiv underjord före och efter en händelse, med fyra skådespelare som går in och ut ur de olika rollerna.

I centrum står två systrar, Katja och Helena, och Helenas son Simon, 11 år. Här finns också pappa Ludde, farmor Deborah, missbrukarna Romulus och Remus, färjekarln Carlos, personal på akuten, socialtjänsten, BUP och några till, som alla berörs av det som hände den där dagen.

Paula Stenström Öhman har uppmärksammats för sina pjäser om den svenska samtiden, som med poetisk naturalism, skarp humor och skickligt gestaltade relationer skakar om och berör. Flera karaktärer känns igen från tidigare pjäser People respect me now, Jag tror på dig Anita och Ocean.

En samproduktion mellan Dramaten och Lumor med stöd från Kulturrådet, Stockholms Stad Kulturförvaltningen och Sveriges författarfond. Ambulans skulle haft premiär hösten 2020, men får nu premiär den 17 september.