GALA magasin
You Are Reading
Stina Ekblad och Iiris Viljanen i konstnärligt möte på Dramaten
0
Musik & Teater

Stina Ekblad och Iiris Viljanen i konstnärligt möte på Dramaten

I Iiris Viljanen och Stina Ekblad – Ingen vet alls hur jag har det hörs två starka finlandssvenska röster på scen tillsammans för första gången. En kväll i österbottenlöst mörker med glimtar av vårljus. Ges vid ett tillfälle på Stora scenen den 14 maj 2024.


Skådespelaren Stina Ekblad och musikern Iiris Viljanen växte upp i grannbyar i Österbotten, men lärde känna varandra många år senare när de båda arbetade på Dramaten. Tre decennier skiljer dem åt men de delar ett barnsligt österbottenlöst mörker och en känsla för spovar och vårljus.

Stina Ekblad är född 1954 i Solf, Österbotten. Hon är skådespelare och har länge tillhört Dramatens fasta ensemble. Under större delen av sin karriär har hon varit verksam i Sverige och har medverkat i en lång rad produktioner på Dramaten. De senaste produktionerna hon medverkade i var Elektra, Tintagiles död och Kvinnostaden. Stina är ofta verksam som recitatör av lyrik.

Iiris Viljanen är född 1988 i Tölby, Österbotten. Hon är sångerska, pianist och låtskrivare och sedan 2006 bosatt i Sverige. 2016 solodebuterade hon med det instrumentala albumet Kiss me, stupid & 7 more solo piano pieces och har sedan dess gett ut flera album och singlar. Viljanen sjunger och rappar på österbottnisk dialekt.

Medverkar gör:
Stina Ekblad – skådespelare
Iiris Viljanen – sång, piano, orgel, rhodes
Martin Höper – bas
Simon Lägervik Sjöstedt – gitarr, mandolin, piano
Nino Keller – trummor