GALA magasin
You Are Reading
Lasse Hallström: ”Min fru Lena Olin spelar den äldre Hilma och vår dotter Tora den yngre Hilma”
0
Nöje

Lasse Hallström: ”Min fru Lena Olin spelar den äldre Hilma och vår dotter Tora den yngre Hilma”

Lasse Hallström

Nu ska nordiska filmer för en internationell publik lanseras på Nordic Entertainment Groups streamingtjänst Viaplay. Först ut är en storsatsning av den världskända regissören Lasse Hallström – där han ska berätta historien om konstnären Hilma af Klint i Viaplays kommande originalfilm Hilma. Rollen som Hilma af Klint spelas av Lena Olin och Tora Hallström.
– Jag har jobbat på det här manuset i tre år och aldrig tröttnat på att leta efter nya pusselbitar i mysteriet Hilma af Klint, säger Lasse Hallström.

Norden är ett litet hörn i Europa – men hemplats för en mängd fantastiska historier. Som Nordens ledande streamingbolag och de främsta skaparna av just nordiskt innehåll vill Nordic Entertainment Group sprida alla dessa storslagna berättelser världen över. Därför ska nordisk film för en internationell publik nu lanseras på Viaplay med syftet att berätta om storslagna nordiska personer och händelser, både mer eller mindre kända, som har satt avtryck över hela världen.

Två engelskspråkiga, nordiska filmer ska lanseras per år, och först ut i satsningen är en film signerad en av Sveriges absolut främsta filmskapare.

Lasse Hallström (Chocolat, Gilbert Grape, Ciderhusreglerna, Mitt liv som hund med mera) ska göra Hilma – en film om Hilma af Klint (1862-1944), den svenska pionjären inom abstrakt konst som först efter sin död har blivit erkänd, hyllad och en feministisk ikon. Lasse Hallströms fru, världskända skådespelerskan Lena Olin (Chocolat, Mr Jones, Casanova, Havanna med mera) och deras gemensamma dotter Tora Hallström (Safe Haven, Hachiko) spelar båda huvudrollen som Hilma af Klint i olika stadier av hennes liv.

– I tre år har jag forskat i Hilmas liv och jobbat på det här manuset, och jag har aldrig tröttnat på att leta efter nya pusselbitar i mysteriet Hilma af Klint. När jag nu ska skildra Hilmas liv på film vill jag visa hur hon tog hjälp av det andliga i sitt arbete och var hon hittade sin inspiration. Min ambition är att publiken ska få uppleva Hilmas olika kamper med alla sina sinnen, säger Lasse Hallström.

Hilma af Klint föddes i Stockholm och utvecklade ett abstrakt bildspråk redan 1906 – långt innan de manliga konstnärer som länge betraktats som föregångare till den abstrakta konsten på 1900-talet. Hilma förstod att hon var före sin tid, särskilt som kvinna, och därför visades verken inte upp under hennes livstid. Hon skrev i sitt testamente att de abstrakta verken inte får visas för allmänheten förrän tidigast tjugo år efter hennes död eftersom hon var övertygad om att omvärlden först då skulle förstå deras betydelse. De blev inte kända för en bred publik förrän för kring tio år sedan, och idag är hon en av våra mest kända konstnärer.

– Hilmas livshistoria är historien om en konstnärs obevekliga sökande efter sanningen om universum och oss själva, i en tid då männen satte alla regler. I den världen, trots alla oöverkomliga hinder, lyckades Hilma skapa konst som påverkar och förändrar människors liv idag. Jag delar Hilmas fascination för det andliga och jag kände ett starkt begär efter att få berätta hennes historia. Jag är säker på att jag hade någon andlig vägledning som hjälpte mig att hitta berättelsen och skriva manuset till den. Det var menat för min fru Lena Olin att spela den äldre Hilma och för vår dotter Tora att spela den yngre Hilma, säger Lasse Hallström.

Viaplay ska lanseras på tio internationella marknader innan slutet av 2023 och satsningen på nordisk film för en internationell publik är ett naturligt steg i Nordic Entertainment Groups ambition att bli Europas främsta streamingbolag.

– Vi är starkast i världen på nordiskt innehåll och det känns självklart att det är vår roll att ta de mest intressanta nordiska berättelserna till en internationell publik. Vi är väldigt glada och stolta över att just Hilma blir startskottet för den här satsningen, och att en filmlegendar som Lasse Hallström ska göra den här filmen för oss med fantastiska Lena Olin och Tora Hallström i huvudrollerna. Hilma af Klint var så långt före sin tid och blev en förebild, så jag ser fram emot att få se berättelsen om hennes liv filmatiserad, säger Filippa Wallestam, EVP och Chief Content Officer på NENT Group.

Hilma planeras ha premiär på Nordic Entertainment Groups streamingtjänst Viaplay under 2022. Lasse Hallström är manusförfattare och regissör och filmen produceras av NENT Studios med Helena Danielsson som producent.

Foto: Viaplay