GALA magasin
You Are Reading
Kulinarisk jorden-runt-resa på hemmaplan
0
Blogg - Nicole Schulman

Kulinarisk jorden-runt-resa på hemmaplan

När världen återigen stänger ner får man göra det bästa av det hela och ”resa” på hemmaplan istället. I förra inlägget lovade jag ju att äta ute minst en gång i veckan. Jag har redan överträffat detta mål med råge! De flesta av helgens måltider intogs på lokal runtom i Stockholm, och på köpet fick jag en riktig jorden-runt-resa.

Det började redan med fredagslunch på min lokala indier Razmoni. En av stans bästa indiska restauranger skulle jag säga. Här äter jag ofta middag eller köper med mat hem. Nu var det premiär för lunchbesök. Man får välja två olika rätter och dessutom ingår dryck, en enklare sallad, så mycket pappadam man orkar, och så kaffe på det.

Var fortfarande lite mätt när det var dags för middag i Tyskland, eller nåja på Bierhaus på Tegnérgatan. Stämningen är uppsluppen och de allra flesta gästerna är män. Kanske beror det på den öl- och kött-fokuserade menyn? Det finns en del vegetariska alternativ också, dock bara två viner. Jag satsar på flanksteken som otyskt nog serveras med den superlatinska röran chimichurri. Gott så, men dessutom ligger steken i rödvinssås, och så pommes till det. Ingen klockren kombination. Nej hit går man mer för stämningen och ölen än för maten, eller så ska man nog hålla sig till korvarna.

Till lördagslunchen styrdes kosan österut igen. Denna gång var målet Vietnam. Närmare bestämt Nha Trang längst bort på Fleminggatan. Trevlig och enkel kvarterskrog som jag ofta frekventerar. Varierande kvalitet men alltid helt ok. Trevligt bemötande och massa koriander som får mig att känna mig som om jag är utomlands. Jag är nämligen så gammal att det inte fanns koriander i Sverige när jag var ung. Mina första möten med denna krydda skedde alltså i Mexiko och Asien.

På söndagen var det dags att besöka en ganska nyöppnad sushirestaurang som fått bra betyg. Susherian på Ölandsgatan vid Skanstull är ett ”finsushi-ställe” så här finns inga åtta bitar för 89 kr. Billigaste rätterna ligger runt 150 kr. Men man får vad man betalar för. Här är bitarna nylagade små hantverk. Åtta bitar är åtta olika fiskar med passande topping. Plus för att personalen frågar om man vill ha en förklaring av firrarna, och inte bara babblar på som på många svenska prettoställen.