GALA magasin
You Are Reading
Kronprinsessan vid Askölaboratoriets 60-årsjubileum
0
Kungligt

Kronprinsessan vid Askölaboratoriets 60-årsjubileum

Igår närvarade kronprinsessan Victoria vid Askölaboratoriets 60-årsjubileum som ägde rum på Askö utanför Trosa. Fältstationen är en nationell resurs för alla som vill forska, bedriva miljöövervakning, ordna kurser eller hålla forskarmöten och workshops om havet.

Kronprinsessan reste ut till Askö ombord på Stockholms universitets forskningsfartyg R/V Electra af Askö. Under resan över fick Kronprinsessan information om fartyget och den forskning som bedrivs där. På Askö deltog Kronprinsessan i Askölaboratoriet 60-årsjubileum genom att bland annat dela ut diplom till pristagarna Malin Jonell och Johan Eklöf som mottar diplomen för sina forskningsinsatser. Därefter fick Kronprinsessan möta forskare som visade laboratoriets olika forskningsstationer och informerade om olika forskningsprojekt som bedrivs på Askö.

Om Askölaboratoriet
Som första fältstation på svenska ostkusten, på ön Askö i Trosa-Landsorts skärgård, anlades Askölaboratoriet 1961 av professor Lars Silén, prefekt för zoologiska institutionen vid Stockholms universitet.

Genom medel från Wallenbergsstiftelserna överlämnades Askö till Kungen som 50-årsgåva. I dag är både land och vattenmiljöerna skyddade som reservat. I samband med att ön säkrades inrättades Konung Carl XVI Gustafs stiftelse för utbildning och forskning som sedan dess har finansierat utrustning till Askölaboratoriet.

Foto: Pelle T Nilsson