Imorgon fyller min mamma 94 år. Jag ska baka en chokladkaka med saffransinkokta päron till henne, som jag vet att hon älskar.
Päronen är redan klara och simmar i lagen. De får mogna i smaken över natten. Det bästa med de inkokta päronen är de kan serveras på så många olika sätt. Kalla eller varma, i sällskap med vanilj- eller chokladglass, på ostbricka eller med vispad grädde, kanske smaksatt med lite punsch!
TIPS inkokta päron i en fin glasburk är fantastiskt fin gåbort present!
Förresten, går det alldeles utmärkt att byta ut saffran mot vanilj, det blir ockås mycket gott.
Inkokta päron med saffran
4-6 päron
Lag:
3 msk citronsaft, gärna färskpressad eller på flaska
5 dl vatten
375 ml vitt matlagningsvin
2 dl strösocker
0,5 g saffran, 1 påse
Till garnering:
3-4 msk hackade rostade nötter
färska örter, te x rosmarin
Gör så här
- Blanda citronsaft, vatten, vin och socker i en kastrull och koka upp under omrörning så att sockret löser sig.
- Blanda saffranet med ca 1 dl av det heta lagen i en bunke och låt dra ca 10 minuter. Sila saffranvattnet genom finmaskig sil och häll i kastrullen. Låt lagen koka upp under omrörning. Smaka av.
- Skala päron och nagga dem med en gaffel. Lägg päronen i lagen. Koka upp och sjud under lock ca 25 minuter (koktiden beror på päronsort och hur stora/mogna frukten är), eller tills dem är mjuka. Känn med provsticka.
- Ta kastrullen från värmen och låt päronen kallna i lagen.
- Servera päronen hela eller delade, garnera gärna med nötter och örter.