GALA magasin
You Are Reading
Inkokta saffranspäron till mamma
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Inkokta saffranspäron till mamma

Imorgon fyller min mamma 94 år. Jag ska baka en chokladkaka med saffransinkokta päron till henne, som jag vet att hon älskar.

Päronen är redan klara och simmar i lagen. De får mogna i smaken över natten. Det bästa med de inkokta päronen är de kan serveras på så många olika sätt. Kalla eller varma, i sällskap med vanilj- eller chokladglass, på ostbricka eller med vispad grädde, kanske smaksatt med lite punsch!

TIPS inkokta päron i en fin glasburk är fantastiskt fin gåbort present!

Förresten, går det alldeles utmärkt att byta ut saffran mot vanilj, det blir ockås mycket gott.

 

Inkokta päron med saffran

4-6 päron

Lag:

3 msk citronsaft, gärna färskpressad eller på flaska

5 dl vatten

375 ml vitt matlagningsvin

2 dl strösocker

0,5 g saffran, 1 påse

Till garnering:

3-4 msk hackade rostade nötter

färska örter, te x rosmarin

 

Gör så här

  1. Blanda citronsaft, vatten, vin och socker i en kastrull och koka upp under omrörning så att sockret löser sig.
  2. Blanda saffranet med ca 1 dl av det heta lagen i en bunke och låt dra ca 10 minuter. Sila saffranvattnet genom finmaskig sil och häll i kastrullen. Låt lagen koka upp under omrörning. Smaka av.
  3. Skala päron och nagga dem med en gaffel. Lägg päronen i lagen. Koka upp och sjud under lock ca 25 minuter (koktiden beror på päronsort och hur stora/mogna frukten är), eller tills dem är mjuka. Känn med provsticka.
  4. Ta kastrullen från värmen och låt päronen kallna i lagen.
  5. Servera päronen hela eller delade, garnera gärna med nötter och örter.