Idag är kladdkakans dag och som jag lovat i går, här kommer det ett klassiskt och superenkelt kladdkakerecept.
Bjud på lyxigt fika idag med den kladdiga kakan och lättvispad grädde. Godare kan det inte bli! Receptet är hämtat ur boken Kladdkakor & Cheesecakes, som jag har fått pris för från Gourmand World Cookbook Awards 2019, se bild.
Kladdkaka
200 g smör
4 dl strösocker
1 1/2 dl kakao
1 tsk vaniljpulver
3 ägg
3 dl vetemjöl
Sätt ugnen på 175 grader.
Klä både botten och kanter i en springform, ca 22 cm i diameter med bakplåtspapper.
Smält smöret i en tjockbottnad kastrull. Ta kastrullen av värmen. Tillsätt socker och vispa ihop, använd gärna elvisp. Tillsätt och vispa i kakao. Vispa i ett ägg i taget. Vispa i mjölet till en slät smet.
Häll smeten i formen. Sätt formen på ett galler i mitten av ugnen och grädda kakan 15-20 minuter, beroende på hur kladdig du vill ha den. Låt svallna.