GALA magasin
You Are Reading
Iittala firar 140 år med specialutgåva av Aaltovasen – en ikon inom nordisk design
0
Inredning & prylar

Iittala firar 140 år med specialutgåva av Aaltovasen – en ikon inom nordisk design

Vas

Aaltovasen är en sann designikon. 2021 lanserar Iittala en limiterad utgåva av numrerade vaser i en av de mest sällsynta formerna som upptäckts i Iittalas arkiv. Även den klassiska munblåsta 140 mm vasen lanseras som specialutgåva nu tillverkad i 100 % återvunnet glas.

Början till den klassiska kollektionens resa startade 1936 då Alvar Aalto visade upp en vas som tävlingsbidrag i Karhula-Iittalas tävling inom glasdesign. Hans bidrag berörde någonting säreget och unikt med de böljande formerna som bröt mot dåtidens geometriska formspråk inom design. När kollektionen sen presenterades för allmänheten på värdsmässan i Paris ett år senare blev det stor sensation. De organiska och livfulla formerna blev snabbt en succé. Det finns olika tolkningar av Aaltos ursprungliga idé om den fria formen; för många representerade formerna de tusentals sjöarna i Finland, med sina rundade strandlinjer.
Även idag, flera årtionden senare, är Alvar Aalto Collection fortfarande världsberömd. Särskilt 160 mm vasen ses som en äkta ikon inom finsk design.

Ytterst sällsynt form
Under 2021 lanserar Iittala en begränsad utgåva med numrerade vaser. Dessa vaser är verkligen en skatt ur arkivet och bär en av de mest sällsynta Aalto-formerna. Formen var i produktion 1937 och påminner om en bumerang – något spetsigare och tunnare än den klassiska vasen. Idag finns det bara tre vaser kvar från den ursprungliga produktionen från 1937-talet. För att fira Iittalas 140 års jubileum kommer Iittalas glasblåsare att skapa en begränsad utgåva med 2021 stycken vaser i fyra olika färger: koppar, mossgrön, mörkgrå och klar. Alla vaser är munblåsta och tillverkas i Iittala glasbruk.

Aaltovas tillverkad av 100 % återvunnet glas
Under våren 2019 var Iittala en av de första industriella aktörerna att tillverka glas av 100 % återvunnet glas från Iittalas glasbruk. 2020 introducerades Iittala Recycled Edition – en kollektion där varje objekt tillverkas av återvunnet glas. Nästa år kommer Iittala att lansera en specialutgåva inom Recycled Edition nämligen Aaltovas 140 mm. Genom tillverkningen i träformar får glasets sin karakteristiska levande yta. Alla munblåsta vaser är på så vis unika i sin natur och genom att tillverka vaserna i återvunnet glas adderas ytterligare karaktär beroende på vilken färg på glaset som återvinns. Färgerna varierar i blått, grönt och grått.
Ytterligare produkter i Recycled Edtion 2021 är Aaltovas 160mm och Aalto ljuslykta.

Tillverkat i Iittala glasbruk i Finland
Än idag producerar Iittala alla Aaltovaser i Iittala glasbruk i Finland. Platsen där allting började för 140 år sedan. Vardera unika glasvas går igenom en flerstegsprocess vid Iittala glasbruk. Vasen är munblåst och skuren för hand innan den filas och poleras.
Även om vaserna är stilrena och enkla i formen är själva tillverkningen av vaserna långt i från enkel. En stor mängd mänskliga färdigheter; kunskap om material, färger och produktionsmetoder krävs för att skapa ett objekt av idealisk kvalitet. Allt grundar sig i hantverket; det krävs 7 hantverkare, 12 arbetsstationer och 1100 °C för att tillverka en Aaltovas.

De skickliga hantverkarna på Iittala glasbruk är dedikerade att hålla traditionen vid liv. Iittala är stolt över den expertis, hantverk och kunskap som används varje dag för att fortsätta bygga Iittala och den designfilosofi som varumärket står för.
Aaltovasen är en den finska designikonen som föds på nytt varje dag. Dess unika former återfinns både i de privata hemmen och på allmänna platser, museum och gallerier runt om i världen.