GALA magasin
You Are Reading
Hemma från underbara Maldiverna
0
Blogg - Nicole Schulman

Hemma från underbara Maldiverna

Med facit i hand visade det sig vara en utomordentlig bra idé att resa i coronatider. Överallt lättare att hålla avstånd än i min lokala matbutik, eller på Fleminggatans snögloppiga trottoarer för den delen. Lägg därtill ett hälsosamt d-vitaminpåslag och en prisvärd resa. Det värsta var nervositeten innan man hade kommit iväg men sen rullade allt på som ett under av smidighet. Det började med uppgraderingen till vår fantastiska tvårums/tvåvåningsvilla med ”egen” strand. Sen den underbara men nästan lite för korta vistelsen på Kuramathi med het sand, ljummet vatten, nya vänner och ständigt överdådiga bufféer. Man fick utarbeta en strategi och bestämma sig för ett ”tema” varje måltid. Det fanns till exempel alltid pastarätter, grillad fisk och kött, indiska grytor och massa bröd, sallad och kallskuret. Sen ett efterrättsbord med frukt på det… En kväll unnade vi oss middag på en av a la carte restaurangerna. Priser som en dyrare svensk restaurang men drickat ingick i vårt paket. Dessutom visade det sig när vi skulle checka ut (man betalar inget under vistelsen utan skriver upp allt på rummet) att vi hade fått någon slags ”credit”: ca 500 kr tillgodo, så även den middagen var i princip gratis.

Vår buffétrestaurang Farivalhu bara ett hundratal meter från strandvillan.
Lummig växtlighet skuggade stigarna på ön och skilde strandvillorna åt så att insynen var minimal.

 

 

 

 

 

 

Man blir helt institutionaliserad av all-inclusive. Det var nära att jag i tax-free shoppen på flygplatsen knallade iväg med varorna efter att bara ha visat mitt boarding kort. Jag hade ju inte använt kreditkortet på över en vecka. ”Va! Ska jag betala för saker nu?” Enda besväret på hemresan var att det tog över en timme att checka in till flighten från Malé. De är nog inte jättesnabba på den flygplatsen ens i vanliga fall, och nu med alla coronapapper var det så klart värre. Fick hjärtat i halsgropen när svenskarna innan oss i kön hävdade att flygbolaget krävde negativt covidtest av alla. Så var det som tur var inte. Det enda är att man som svensk medborgare rekommenderas ta test direkt när man kommit hem och ytterligare ett efter fem dagar. Har just fått negativt svar på mitt första! Bokas smidigt och gratis via 1177.se

Ett sjöflygplan går in för landning.

Flygen hem med utmärkta Qatar Airways via Doha var om möjligt än mer tomma än på vägen ner. Lite konstigt dock att de alltid placerar passagerarna i kluster istället för att lämna en tom rad mellan varje sällskap, när det ändå finns plats. Nåja, det var fritt fram att flytta på sig efter boarding så ingen fara skedd. Det enda som störde ens sömn eller filmtittning var diskret och regelbunden servering av dryck och mat.

Sammanfattningsvis kan jag inte mer än att ge mitt 61:a land 5 N av 5 i betyg. Maldiverna är inget billigt land men man får verkligen vad man betalar för och lite till! Nu har jag visserligen bara upplevt en ö av drygt 1 000 (varav 200 bebodda), eller två då med flygplatsen, men det gav mersmak och jag vill gärna åka tillbaka under andra omständigheter när det är enklare att åka runt och se flera öar, och möta lokalbefolkningen utan munskydd. Gästerna på resorten behövde bara ha munskydd när vi tog från buffén medan den stackars personalen var ständigt täckta, vilket gjorde språkförbistringen än större ibland, men de kunde konsten att le med ögonen.

 

…dit man också kunde gå för att se solen sänka sig över vattenvillorna.
Här tar ön slut, med en lång och instagramvänlig sandbank