GALA magasin
You Are Reading
Focaccia med rostade tomater!
0
Blogg - Lena Söderström Mat & dryck

Focaccia med rostade tomater!

Har du egen tomatskörd i grönsakslandet, växthuset eller på balkongen? Många frågar mig vad man kan göra med dem. Jag tycker att en del tomater kan rostas och användas som tillbehör eller som här – på en god focaccia. Du kanäven  rosta en större sats tomat, gärna 300-400 g och äta dem som tapas eller t ex blanda med pasta eller risotto. De rostade tomaterna håller sig upp till 4-5 dagar i kylskåp.

Till focaccian har du kanske alla ingredienser i skafferiet, men glöm inte att du måste ha durumvete för att få ett riktigt italiensk smak på brödet!

Lycka till i köket!

Focaccia med rostade cocktailtomater och örter

Hemligheten med den fina focaccia är att den toppas med cocktailtomater som rostats lätt i ugnen.

Till: 1 bröd Tid: 2 timmar

100 g cocktailtomater

1 msk olivolja

flingsalt

Deg:

¼ pkt färsk jäst

3 dl ljummet vatten, 37 grader

1 msk strösocker

1 tsk salt

1 msk olivolja till degen + ½ msk till långpannan

2 dl durumvete

4 1/2 dl vetemjöl

Topping:

flingsalt

färska timjankvistar och blad

1 msk olivolja

Sätt ugnen på 175 grader. Dela tomaterna och bred ut dem på en plåt med bakplåtspapper. Ringla över olivoljan. Salta. Rosta tomaterna i mitten av ugnen 30 minuter. Låt tomaterna kallna.

Blanda jäst, vatten och socker i en bunke och låt jäsa ca 15 minuter, tills jästen bubblar sig. Blanda i salt och olja. Sikta ner durumvete. Sikta ner hälften av vetemjölet och rör om till en deg. Arbeta in resten av mjölet ca 3 msk i taget, tills en smidig deg, den får inte bli för hård. Arbeta degen smidig för hand ca 10 minuter eller i maskin ca 5 minuter. Låt jäsa övertäckt med plastfilm ca 1 timme. Häll degen i en oljad långpanna. Platta ut degen och låt den jäsa övertäckt ca 40 minuter.

Gör fördjupningar i degen med oljade fingrar. Toppa med tomaterna. Smula över flingsalt och lägg på timjan. Droppa över olivoljan. Låt jäsa utan att täcka över ca 20 minuter, värm ugnen till 200 grader under tiden. Grädda i focaccia i mitten av ugnen ca 20 minuter, eller tills den är genomgräddad och fått fin färg.